Kazachstan podporil politiku Číny voči menšinám

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa odhadov, ktoré nedávno zverejnili zdroje OSN, Čína v Sin-ťiangu v tamojších internačných táboroch zadržiava asi milión etnických Ujgurov a príslušníkov ďalších prevažne moslimských skupín. Peking však všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že v rámci boja proti islamistickému extrémizmu a separatizmu prevádzkuje v Sin-ťiangu vzdelávacie centrá.

    Ako informovala agentúra AFP, Kazachstan podporil túto politiku Číny, keď sa vo štvrtok v Pekingu kazašský minister zahraničných vecí  Bejbut Atamkulov stretol so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Iom.

    Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Atamkulov povedal, že jeho krajina “chápe a podporuje opatrenia, ktoré prijal čínsky región Sin-ťiang” na podporu terorizmu, separatizmu a extrémizmu.

    Wang odpovedal, že Čína si cení “pochopenie a podporu vlády Kazachstanu”. “Nikdy nikomu, žiadnej sile, nedovolíme podkopať priateľstvo Číny a Kazachstanu a vzájomnú dôveru,” dodal. 

    Agentúra AFP pritom poznamenala, že vo vyhlásení kazašského rezortu diplomacie o Atamkulovovej návšteve v Pekingu vôbec nebola zmienka o provincii Sin-ťiang. Uviedlo však, že diplomati o situácii etnických Kazachov žijúcich v Číne diskutovali.

    Obe strany “zdôraznili vzájomný záujem o riešenie vznikajúcich problémov prostredníctvom pracovných kontaktov” medzi ministerstvami zahraničných vecí a dosiahli aj dohodu “o obnovení konzulárnych služieb”.

    Na ropu bohatý Kazachstan, ktorý má spoločnú hranicu s provinciou Sin-ťiang, sa ocitol v zložitej situácii, keď jeho hlavný obchodný partner – Čína – v rámci svojej politiky boja proti extrémizmu začal posielať etnických Kazachov do internačných táborov.

    Jeden bývalý zadržaný – Kazach narodený v provincii Sin-ťiang – v rozhovore pre agentúru AFP povedal, že tieto tábory majú len jeden cieľ: zbaviť zadržané osoby ich náboženskej viery.

    - Reklama -