Kauzy ako Paradise Papers sú hanbou pre našu civilizáciu, hovorí Kažimír

    0
    Peter Kažimír, guvernér NBS (Autor: TASR)

    Informácie pochádzajúce z právnickej kancelárie Appleby so sídlom na Bermudách odhalili ďalšie prípady významných firiem či vysokopostavených verejných činiteľov a osobností ukrývajúcich peniaze v daňových rajoch.

    Kažimír potvrdil, že v utorok (7.11.) budú ministri financií EÚ (Ecofin) v Bruseli mimoriadne rokovať o vytvorení čierneho zoznamu celosvetových daňových rajov. 

    “Každé takéto odhalenie je hanbou pre našu civilizáciu, ale je to realita, že peniaze unikajú tam, kde im je to umožnené,” skonštatoval Kažimír. Upozornil na riziko, že tieto “skryté” finančné prostriedky môžu byť použité rôznym spôsobom, a to aj na financovanie terorizmu.

    V oblasti vytvorenia čierneho zoznamu celosvetových daňových rajov podľa Kažimíra svoju časť práce odviedlo aj Slovensko, ktoré sa počas minuloročného predsedníctva v Rade EÚ podieľalo najmä na vytvorení príslušnej metodológie.

    “Za tie roky sa urobilo veľa a každé takáto odhalenie niekoho zatlačí do kúta, ale na druhej strane si viac a viac krajín uvedomuje, že to už takto ďalej nejde,” zhodnotil situáciu minister.

    Kažimír priznal, že aj v EÚ sú krajiny, ktoré blokujú vytvorenie čierneho zoznamu. Viacero médií upozornilo, že k nim patrí aj Nemecko, aj preto má podľa Kažimíra zmysel postupovať dopredu, i keď menšími krokmi.

    “Hlavne to nemôžeme ignorovať. Tieto škandály sa konajú pred očami miliónov daňových poplatníkov v EÚ a pred celým svetom. Ide o naše peniaze,” upozornil.

    - Reklama -