Kauzu ´kompa cez Dunaj´ začala vyšetrovať polícia. Opozícia sa dnes pokúsi odvolať environministra Žigu

    0
    Nová dunajská kompa na prívodnom dunajskom kanáli na jednej z jej prvých plavieb medzi obcami Kyselica a Vojka (Autor: SITA)

    Súvislosti s prevádzkou kompy medzi obcami Vojka a Kyselica sú už pod drobnohľadom polície. Polícia priznala, že preveruje postupy ministerstva aj štátneho podniku. „Aby nedošlo k zmareniu dôkazov, v súčasnom štádiu preverovania bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedol pre denník SME hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

    Smerácka podpora

    Okolnosti, za akých sa stala víťazom prevádzky kompy firma Ponton City, sú zvláštne. Tým je najmä fakt, že súťaž na novú kompu a požadované parametre boli síce zverejnené štátnym podnikom 23. februára 2015, no Ponton City, ktorá ostala v súťaži jediná, dokončila loď už vo februári tohto roka,  skôr ako bola určená jej špecifikácia a päť mesiacov pred vyhlásením víťaza súťaže.

    Pozadie tendra je preto dôvodom na zvolanie mimoriadnej schôdze opozíciou s cieľom odvolať ministra životného prostredia Petra Žigu. Šéf rezortu však má, podobne ako to bolo nedávno pri pokusoch odvolať aj iných ministrov, podporu strany Smer. „Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministrovi životného prostredia je neodôvodnený, opiera sa o nepravdivé a nepodložené tvrdenia,“ odkázal premiér Robert Fico.

    Rezort problémy nevidí

    Kauza kompa je kauzou aj pre prepojenie  firmy na schránku. Keďže Ponton City vlastnia dve eseročky, medzi nimi aj bratislavská CFS, hovorí sa, že práve CFS ešte v roku 2014 nepriamo vlastnila americká firma Business Investments LLC so sídlom v garáži v USA. A práve v nej sídli aj firma Interblue Group, ktorá figurovala v kauze obchodu s emisnými kvótami.

    Rezort životného prostredia sa už dávnejšie vyjadril, že problémy v pozadí tendra nevidí, no  k vodohospodárom poslalo kontrolu. Hovorca ministerstva Maroš Stano sa vyjadril, že ak sa preukáže, že za prevádzkovaním kompy stoja schránkové firmy, prijme razantné opatrenia a vyvodí zodpovednosť.

    - Reklama -