Kauza úmrtia 71 migrantov v chladiarenskej dodávke má pokračovanie

    0
    Policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015. (Autor: TASR)

    Prvostupňový súd v Kecskeméte vlani 14. júna odsúdil štyroch hlavných obvinených za viacnásobnú vraždu a ďalšie trestné činy na 25 rokov odňatia slobody bez možnosti skoršieho prepustenia na slobodu.

    V kauze bolo za organizované prevádzačstvo odsúdených desať ľudí s trestom odňatia slobody od 3 do 12 rokov.

    V prípad ďalších troch obvinených, ktorí boli na úteku, rozhodol súd v ich neprítomnosti, pričom jedného Bulhara neskôr na základe európskeho zatykača zadržali vo februári vo Francúzsku a odovzdali maďarským orgánom.

    Proti verdiktu sa odvolala Segedínska hlavná odvolacia prokuratúra, ktorá v prípade 13 odsúdených iniciovala sprísnenie trestov.

    Podľa prvostupňového rozsudku sú Afganec a štyria Bulhari vinní zo spoluúčasti na viacnásobnom prevádzačstve a zo spoluúčasti na vražde.

    Ani jeden z odsúdených nebude môcť byť podmienečne prepustený z väzenia pred uplynutím 25-ročného trestu.

    Odvolacia prokuratúra iniciovala, aby odvolací súd odsúdil týchto štyroch odsúdených na doživotný trest odňatia slobody. V prípade ďalších deviatich odsúdených žiada prokuratúra sprísnenie trestu.

    Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf.

    V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.

    Proces, ktorý sa začal 21. júna 2017, sa mal skončiť vynesením rozsudkov pôvodne ešte pred koncom roka 2017.

    Maďarské vyšetrovacie orgány prevzali prípad úmrtia migrantov od Rakúska 4. novembra 2015.

    - Reklama -