Kauza so synom Babiša v Európe nepoznamená, hovorí francúzsky expert. Macron ho potrebuje ako spojenca

    0
    Francúzsky prezident Emmanuel Marcon a premiér ČR Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Počas toho, ako sa v Česku v súvislosti s reportážou novinárskeho dua Slonková a Kubík, ktorí vyspovedali Babišovho syna, rozpútala medzi verejnosťou a na politickej scéne búrka, rokoval český predseda vlády v Kodani o spolupráci na európskej úrovni.

    Politická skupina Európskeho parlamentu zložená z dvoch európskych politických strán, ktorou je európska strana ALDE a ktorej súčasťou je aj Babišovo hnutie ANO, chce v Európskom parlamente založiť novú liberálnu platformu v spolupráci s hnutím En Marche! francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Rozhovorov medzi európskymi liberálmi z ALDE a Macronovým En Marche! sa Babiš zúčastňuje od začiatku.

    S Macronom sa v uplynulých týždňoch stretol už niekoľkokrát a v Paríži mu dokonca venoval obraz. Aký je však postoj francúzskeho prezidenta voči českému premiérovi teraz? Michelot priznáva, že Babišova dôveryhodnosť bola posledným dianím okolo jeho kauzy pošramotená. „Jeho dôveryhodnosť to zasiahlo, ale nemyslím si, že na základe toho bude Emmanuel Macron niečo robiť, dokiaľ nebude mať inú možnosť. Potrebuje čo najviac partnerov,“ hovorí francúzsky politológ.

    Podľa neho nemôže súčasný vývoj v Česku Babišovi z európskej perspektívy uškodiť. Za nepravdepodobné považuje aj to, že by na udalosti reagovala EÚ ako celok. Napríklad udelením odporúčania, čo by sa malo zmeniť, aby bol v krajine zachovaný právny štát. „Tá aféra je dosť temnej a osobnej povahy,“ dodal.

    Samotný Macron sa pred niekoľkými dňami Babiša zastával. Rádiu Europe 1 poskytol rozhovor, kde uviedol, že český premiér „nepatrí do populistického prúdu zmýšľania strednej a východnej Európy“. Faktom tiež zostáva, že francúzsky prezident čelí v poslednom čase poklesu popularity a dôraz na európsku politiku je podľa komentátorov spôsob, ako sa s tým vyrovnať.

    Pôvodný text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    autor: nab

    - Reklama -