Kauza exsiskára Kosíka zadržaného v Mali: Nové fakty v prípade únoscu Kováča ml. Je deportácia na Slovensko pripravená? Na čo sa vlastne čaká?

    0
    Ľuboš Kosík (Autor: TASR)

    „Keďže medzi SR a Mali neexistuje zmluva, ktorá by upravovala vydávanie občanov, o vydanie sa bude musieť žiadať na princípe reciprocity,“ vysvetlil Bubla pre TASR ešte 14. novembra s tým, že dĺžku celého procesu ministerstvo spravodlivosti nevie odhadnúť. „Na úspešné realizovanie extradície na základe extradičnej žiadosti SR je totiž potrebný súhlas príslušných orgánov v Mali.“

    Toto stanovisko – od slova do slova – zopakoval Bubla aj po takmer mesiaci, keď sa Parlamentné listy zaujímali, kam sa posunuli veci súvisiace s transportom zadržaného Slováka. K odpovedi doložil jeden dôležitý fakt: „Príslušné slovenské orgány zabezpečujú preklady a doručenie dokumentov, ktoré je potrebné priložiť k extradičnej žiadosti.“ Situácia je teda taká, že už týždne slovenské orgány zabezpečujú podklady, ktoré budú použité len k žiadosti, pričom jej výsledok je stále otázny a záleží aj na postoji orgánov v Mali.

    Polícia reaguje inak

    O byrokratickom postupe v celej záležitosti najlepšie vypovedá, že hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov nás odkázal na ministerstvo spravodlivosti, ktoré nám poslalo už spomenuté stanovisko. Medzitým sme však dostali odpoveď z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru, ktoré patrí pod Prezídium PZ, a to zas pod ministerstvo vnútra. Navyše, je zjavné, že informácie od nadporučíka Martina Wäldla majú trochu odlišný charakter v porovnaní so stanoviskom, ktoré sme v rovnaký deň (dokonca o pár hodín neskôr) získali od hovorcu ministerstva spravodlivosti a vniesli do celej situácie okolo človeka, ktorý bol zapletený do únosu Michala Kováča ml., viac svetla. 

    „Polícia a justičné orgány Slovenskej republiky už urobili všetky úkony potrebné na vydanie. Očakávame proces vydania, ktorý ale musia schváliť kompetentné orgány v Mali. Termín vydania zatiaľ z Mali potvrdený nebol a osoba sa stále nachádza vo väzbe,“ reagoval Wäldl. Je teda jasné, že slovenská strana počíta s vydaním exsiskára Ľuboša Kosíka ako s hotovou vecou. Či sa tak aj udeje, je otázne. Problémy môže totiž narobiť práve neuzatvorená zmluva s krajinou, ktorá je rodiskom známeho “čierneho baču” Ibrahima Maigu. 

    A práve Maiga je v celej kauze zapletený tiež. Mal to byť práve on, kto poskytol Kosíkovi útočisko a ktorý bol s ním zadržaný na polícii v Mali tiež. Toho síce po pár hodinách pustili, no vyzerá to tak, že by ešte mohol zohrať dôležitú úlohu v celom prípade. Predsa len má v krajine, kde sa narodil, veľa známostí a ako on sám povedal, Slovákom, ktorí sa tam objavia, je ochotný pomôcť bez najmenších problémov. Napriek tomu dookola tvrdí, že zadržaný s Kosíkom nebol, rovnako popiera aj to, že by ho poznal dávno pred prepuknutím celej kauzy. 

    Bývalého elitného policajta a príslušníka SIS Ľuboša Kosíka zatkla polícia v africkom Mali ešte v sobotu 10. novembra. Kosíka zadržali na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu, útekom do cudziny sa vyhýbal výkonu trestu na Slovensku. Podľa zistení Parlamentných listov sa Kosík skrýval u známej slovenskej celebrity Ibrahima Maigu, ktorý pochádza z týchto končín a obaja mali udržiavať kamarátske vzťahy. 

    - Reklama -