Kauza červené trenírky pokračuje. Hádajte, aké škody vznikli republike. Zemanov hovorca to už vie

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hana Brožková)

    Vyplýva to z Ovčáčkovho oznámenia na jednej zo sociálnych sietí. Hovorca, ktorý predstihol s týmto oznámením i českú políciu, zdôvodnil spomínaný výpočet pre internetový server Lidovky.cz. “Škoda, ktorú spôsobili daňovým poplatníkom extrémisti zo Ztohoven, bola vyčíslená na takmer 100.000 Kč,” napísal Ovčáček na Twitteri. Spomínaná suma, ktorú vyčíslila Kancelária prezidenta ČR, zahrňuje podľa jeho slov stratenú štandardu hlavy štátu, ako aj opravu poškodenej strešnej krytiny Hradu, klampiarskych prvkov a vlajkového stožiaru.


    Podľa hovorcových slov pre Lidovky.cz ide o škodu, ktorú “vandali a zlodeji spôsobili občanom Českej republiky”. Hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková uviedla, že polícia zatiaľ nemá vyčíslenie škôd a čaká na výsledky ďalších odborných znaleckých skúmaní. Recesisti z formácie Ztohoven zvesili pred týždňom, v sobotu večer z Pražského hradu prezidentskú štandardu a vyvesili namiesto nej obrovské červené trenírky. Na strechu Nového kráľovského paláca sa aktéri dostali po lešení v prezlečení za kominárov. Polícia zadržala troch mužov a podozrieva ich z trestných činov krádeže a výtržníctva.

    Hrad akciu odsúdil. Skupina Ztohoven zdôvodnila svoje počínanie slovami, že nad Pražským hradom “konečne zaviala štandarda muža, ktorý sa nehanbí vôbec za nič”. Zemanov hovorca z činu obvinil “pražskú kaviareň”, ktorá sa už podľa neho neštíti ani zneucťovania českých štátnych symbolov. “Príslušníci Útvaru na ochranu prezidenta republiky týchto mužov, ktorí už majú trestnú minulosť, odovzdali pražskej polícii, ktorá sa prípadom bude ďalej zaoberať a rozhodne aj o právnej kvalifikácii,” informovala hovorkyňa českého policajného prezídia Jana Macalíková. Najvyšší český predstaviteľ odvolal v reakcii na tento incident šéfa svojej ochranky Petra Dongresa.

    - Reklama -