Kauza Váhostav sa nekončí. Aktuálne sa uchádza o tri štátne zákazky. Pre dlhy

    0
    Podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav Juraj Široký (uprostred) odchádza z polície po výsluchu v kauze Váhostav (Autor: SITA)
    Váhostav je stavebnou firmou, pri ktorej sa skloňuje meno oligarchu Juraja Širokého. Neslávne sa dostala do zvýšenej pozornosti najmä pre dlhy, pre ktoré skončila v reštrukturalizácii. Stalo sa tak vlani na jeseň. Navyše, firma zverejnila, že z každých 10 eur dlhu zaplatí veriteľom len dve eurá. Váhostav svoje záväzky, ktoré sa týkali veriteľov a živnostníkov, zoškrtal, no bankám sa mala vrátiť väčšia časť peňazí. Spoločnosť prešla napokon ozdravovacím procesom a odpísala svoje dlhy, informuje denník Sme.

    Financovanie nechce vysvetliť

    Firme požičala peniaze napríklad schránková firma Lomark. Ako však upozorňuje denník, tá však mala dlhy a rok 2013 ukončila v strate. Financovanie Váhostavu Široký stále nevysvetlil. Možné je teda podozrenie, že niektoré zo schránok majú väzby na ľudí zo sféry vplyvu oligarchu Širokého. Hoci ho na rozkrytie financovania Váhostavu vyzval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík, a to po odklepnutí ozdravného plánu, Široký tak stále neurobil.
     
    Ako sa počas reštrukturalizácie ukázalo, Váhostavu požičali peniaze práve schránkové firmy. A nie málo, bolo to celkom 20 miliónov eur. Samotný Široký mal napríklad cez svoju firmu Finasist zabezpečiť od schránok peniaze. Spomínaná firma Lomark má napríklad majiteľov v Londýne a voči Váhostavu eviduje dlh vo výške 1,5 milióna eur. Je tak jednou z najvýznamnejších veriteľov stavebného gigantu. Zaujímavosťou je, že túto firmu zastupoval doterajší riaditeľ Váhostavu Moravčík. 
     
    Medzi schránkovými firmami a Váhostavom sa však nepodarilo preukázať väzby, a to pre nejasnú štruktúru vlastníkov stavebnej firmy. Ako však zverejnila mimovládna organizácia Transparency International, vlastníci sa schovávajú za firmami na Cypre či Novom Zélande. Ako sa vyjadril Moravčík, Široký by mal o financovaní prehovoriť. „Chcem mu navrhnúť, aby vysvetlil financovanie, aby nedochádzalo k dezinformáciám,“ vyhlásil v apríli Moravčík. Široký však zaryto mlčí. Jeho mediálna zástupkyňa Michaela Kováčik Grendelová uviedla, že vraj na to nedostal povolenie od svojho obchodného partnera. O koho presne ide, nevedno.
     
    Široký je predsedom predstavenstva vo Váhostave. Či niekedy prehovorí, nie je známe. „V tejto chvíli sa k vašim otázkam nebudeme vyjadrovať,“ povedala pre Sme Kováčik Grendelová.

    Pomoc zo zahraničia

    Prípad Váhostav vyšetruje aj polícia. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania piatich rôznych trestných činov, napríklad pre poškodzovanie veriteľov či zavineného úpadku. Vo Váhostave vyšetrovatelia uskutočnili aj raziu. Bolo to na jar. Doteraz sa však nič neposunulo. „Požiadal (vyšetrovateľ) o právnu pomoc aj viaceré krajiny, ktoré sú v súčasnosti v štádiu vybavovania. Naďalej prebieha znalecké vyšetrovanie,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 
     
    Aby mohla firma splatiť časť dlhov, ktoré jej ostali, uchádza sa o štátne zákazky. V súčasnosti súťaží konkrétne o tri. Stavať chce dva diaľničné úseky na východe Slovenska či modernizovať železnicu na Považí. S veriteľmi sa firma dohodla, že časť dlhov bude splácať päť rokov.
     
    Do Váhostavu sa zamotala aj vláda, ktorá sa dohodla s bankami, aby sa vzdali časti svojich nárokov v prospech drobných veriteľov. Premiér Robert Fico pretlačil aj výkup pohľadávok štátnou Slovenskou reštrukturalizačnou. Tá vykupuje za 50 percent hodnoty pohľadávky voči Váhostavu, no veritelia môžu dostať najviac 200-tisíc eur. 
     
    - Reklama -