Kauza Sputnik? Nijaký hriech. Je povinnosťou TASR ponúkať nielen mainstreamové informácie, tvrdí Jarjabek

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

    Jedného z čitateľov PL zaujímal Jarjabkov názor na región východného Slovenska a hladové doliny. V súvislosti s tým sa zároveň poslanca opýtal, prečo Smer v predošlej vláde zrušil regionálne vlaky. „Za účelom, aby sa východ vyľudnil? Žijú tam už len starí ľudia a Rómovia,“ rozhorčil sa. Na východe sa podľa neho zároveň rušia všetky pobočky firiem a diaľnice idú do neurčita. „Raz tá doprava v Bratislavskom kraji skolabuje a dôjde tam ku nepokojom medzi Bratislavčanmi a východniarmi o robotu. Večne Bratislavčania nebudú môcť chodiť do Rakúska, raz nám to Rakúšania stopnú. Čo potom budete robiť?“ adresoval otázku na smeráka.

    Podľa Jarjabka však situácia zďaleka nie je taká jednostranná, ako ju prezentuje čitateľ. „Pozrite sa, ja som rodený Bratislavčan a viem, kto všetko dnes v Bratislave pôsobí a žije. Koľko tých reprezentantov chudobného východukaždý piatok upcháva diaľnicu. Rovnaké hladové dolinyako na východe sú aj v strede či na západe, na juhu či severe – to podľa vás naozaj všetci majú vykríkať a dvíhať pästičky smerom k Bratislave?“ kontroval Jarjabek vo svojej odpovedi. „Bratislava v minulom období nedostala skoro nič z európskych peňazí na rozvoj infraštruktúry, všetky peniaze išli na východ, na sever, na juh či pre stred. Cesty medzi obcami na Záhorí, kde, mimochodom, vlaky zrušil modrý župan, sú samá diera, ale kraj na ne eurofondy nedostane. Možno ste si vo svojom bolestínstve nevšimli, že vláda prijala systémové kroky pre rozvoj najohrozenejších okresov, že rokuje priamo v teréne, aby v spolupráci s miestnymi politikmi našla optimálne riešenia,“ pokračoval. „Azda si však nemyslíte, že tam v Bratislavemáme takú veľkú skriňu, kde máme naukladaných investorov s plnými peňaženkami, a je na bratislavských politikoch', kam ich donesú!“

    Podľa Jarjabka treba použiť aj vlastné schopnosti, nájsť odvahu a pustiť sa do roboty. „Koľko je na tom chudobnom východeobcí, kde turista v lete nemá kde minúť peniaze, lebo tam niet štýlovej reštaurácie, nikto neposkytuje slušné ubytovanie, nikomu nenapadne zriadiť si hrnčiarsku dielňu a predávať originálne výrobky… V turistike je napríklad obrovský potenciál, ale ono je asi príjemnejšie posedávať pred konzumom a nadávať na Bratislavu, ako niečo konkrétne urobiť. Zájdite sa inšpirovať na Liptov, tam sa pustili pred pár rokmi do roboty a dnes už turizmus región citeľne živí a rozvíja. A, mimochodom, regionálne vlaky nerušil minister Počiatek zo svojho rozmaru, ale na návrh samosprávnych krajov, takže sa pýtajte svojich exžupanov,“ odkázal čitateľovi.

    Z Matoviča robíte mučeníka

    Ďalší čitateľ načrel svojou otázkou do kauzy krátenia daní lídra opozičného hnutia OĽaNO Igora Matoviča. „Nemyslíte, že sa môže stať, že zbavením Matoviča poslaneckého mandátu z neho urobíte politického martýra?“ pýtal sa, pričom narážal na výzvu, ktorú Jarjabek spolu so straníckym kolegom Richardom Rašim prednedávnom adresovali opozičnému lídrovi, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, pričom týmto mandátom sa mal ďalej zaoberať Rašiho mandátový a imunitný výbor. O kauze Matovičovho krátenia daní a výzve na odobratie jeho mandátu sme viac písali TU a TU.

    Podľa Jarjabka čitateľ vystihol veľmi presne, v čom spočíva aktuálna dilema. „Za normálnych okolností by to bolo jasné – porušil zákon, je tam stanovená sankcia, tajné hlasovanie nejako rozhodne a vybavené. Lenže už nič, čo súvisí s Matovičom, nie je normálne,“ zhrnul.

    Veľmi podobnú otázku v súvislosti s Matovičom mal na Jarjabka aj ďalší čitateľ. Okrem martýra však podľa neho z Matoviča vyrába vláda aj šaša. „Ibaže práve šašovia mali na každom kráľovskom dvore výsostné postavenie,“ poukázal.

    „Máte pravdu, ale každý kráľ mal svojho šaša', teda nebolo to tak, že by sa na nejaký hrad dostavil dáky Matovič a ustanovil sa tam za šaša. Takého samozvanca by všetky silové zložky', teda drábi, hajdúsi, vojaci, služobníctvo i katova družina, hnali z hradu krátkou cestou!“ vysvetlil Jarjabek.

    Macron nezávislý prezident? A čo Rothschild….

    Čitateľku Annu zase zaujímal poslancov názor na novozvoleného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Je podľa nej úsmevné, že o sebe Macron vyhlasoval, akým je nezávislým kandidátom, vzhľadom na to, že od roku 2008 pracoval u Rothschildovcov, čím sa zaradil podľa nej medzi globalizovanú elitu. „Myslíte, že budú mať obyvatelia Francúzska v ňom dobrého prezidenta, ktorý ich nezapredá globalizačným záujmom niektorých svetových združení?“ pýta sa Anna.

    Podľa Jarjabka je to s Macronom trochu zamotané.  „Priznám sa, že som zajastril, keď som nedávno zachytil autentický zvuk z Macronovho prejavu a ono mi to pripomenulo spôsob, akým oslovoval masy slávny komunistický predák Kopecký alebo prokurátor Urválek. Viete, to vyštekávanie téz, úderné pointy – o obsah tu naozaj nejde,“ na druhej strane prízvukoval, že Francúzi si zvolili a treba to rešpektovať. No a pokiaľ ide o jeho predošlé pôsobiská: „V živote, a teda aj v politike, to tak býva, že noví ľudia nepadajú z neba, ale prichádzajú z praxe,“ uviedol poslanec. Majú teda podľa Jarjabkových slov za sebou rozličné etapy činnosti. „Sú ľudia, ktorí sa prispôsobia a stotožnia s ideami reprezentovanými ich zamestnávateľom, ale sú aj osobnosti, ktoré si uchovajú osobnú integritu, aj keď nejaký čas dávajú svoje schopnosti či talent do služieb nejakého vyhraneného programu, s ktorým sa neveľmi stotožňujú,“ skonštatoval. Teraz je podľa neho v Macronových rukách, či raz bude v dejinách zapísaný ako „dobrý prezident hrdého národa a spoluarchitekt  Európy národov alebo ako bruselský vazal, ktorý zapredal národný záujem záujmom nadnárodných intríg“.

    Avantúra TASR so Sputnikom, utrpela dôveryhodnosť? 

    „Aká je podľa vás, pán Jarjabek, dôveryhodnosť agentúry TASR po ich známej avantúre so SPUTNIKOM?“ pýta sa čitateľ Marko, ktorého zaujíma, či tlačovej agentúre spolupráca s ruským médiom neuškodila. O spolupráci agentúry TASR s ruským SPUTNIKOM, ktorá bola následne zrušená, sme písali TU a TU.

    Jarjabek túto spoluprácu, ktorá v mnohých vyvolala odmietavé postoje, nepovažuje až za taký hriech, ako ju viacerí prezentovali. „TASR je našou verejnoprávnou agentúrou, teda je priamo jej povinnosťou ponúkať užívateľom nielen väčšinové, mainstreamové informácie, ale aj stanoviská a názory, ktoré pracujú s menej známymi faktami. V tomto zmysle nepovažujem za nijaký hriech', ak TASR okrem oficiálnych ruských zdrojov pracovala aj s informáciami SPUTNIK-a,“ vysvetlil poslanec svoj pohľad na vec. „Po čase si to TASR vyhodnotila a spoluprácu ukončila – neviem, aký by to malo mať dopad na dôveryhodnosť agentúry.“ Tú by podľa neho, naopak, ohrozilo, ak by oficiálne ruské zdroje zámerne nejaké informácie neposkytli a TASR by nedisponovala možnosťou overiť si, či registruje všetky dôležité témy spoločenského diskurzu.

    SMER dáva Slovensku budúcnosť

    Čitateľ Vladko sa so svojou otázkou vrátil ešte aj k rušeniu Mečiarových amnestií. Obáva sa totiž, že za ich zrušením by mohli byť postranné úmysly. „Veď aj pani Remišová, ako aj časť opozície, tvrdí, že zrušením amnestií sa vytvorí priestor aj za pomoci okoliana odstránenie vlády R. Fica. Keďže Sulík vládu nezostaví, lebo Kotleba (23 %), tak by mala vzniknúť úradnícka vláda, ktorú navrhne a zostaví najnovší židovský prírastok Kiska. Je pravda, že moje informácie nie sú z mainstreamových médií, ale ak sa nad tým zamyslím, nič, čo by sa nemohlo udiať. Len chcem veriť, že sa to nestane, lebo to by bol čistý koniec nášho krásneho Slovenska.“

    V politike to tak býva, že všetko súvisí so všetkým, myslí si Jarjabek. „Až budúcnosť ukáže, čo boli konšpiračné teóriea čo dobrý odhad vývoja. Ja stále verím tomu, že na Slovensku je dosť normálnych ľudí, ktorí si uvedomujú, že, pri všetkých našich chybách a nedostatkoch, SMER dáva tomuto štátu budúcnosť a perspektívu,“ zhodnotil. 

    - Reklama -