Kauza Skripaľ: Objavila sa tajná správa, ktorú zachytili britskí spravodajcovia v deň útoku

    0
    Ilustračná fotografia: Červené námestie (Autor: TASR)

    Ruská strana od začiatku tvrdí, že Briti nemajú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že za použitím novičoku stojí Moskva. Premiérka Theresa Mayová, minister zahraničia Boris Johnson aj ďalší britskí predstavitelia však dávajú od zverejnenia prípadu najavo, že majú vo veci jasno. Aj preto vláda Veľkej Británie pristúpila k vyhosteniu 23 ruských diplomatov a vzájomné vzťahy oboch krajín sa dostali na bod mrazu.

    Denník Express teraz zverejnil ďalší čriepok do mozaiky, ktorý dáva skôr za pravdu britskej verzii. Ak je teda táto verzia pravdivá a nejde len o súčasť spravodajských hier, ktoré médiá ani ich konzumenti nemajú šancu odkryť. Na svetlo sveta sa v každom prípade dostala informácia, že britskí spravodajcovia v deň otravy Skripaľovcov, teda 4. marca, zachytili správu, v ktorej sa hovorilo o úspešnom doručení akéhosi „balíčka“.

    „Balíček bol doručený,“ zachytili britskí spravodajcovia v južnej časti Cypru. Neznámy odosielateľ navyše spomenul, že dve osoby úspešne dorazili na miesto určenia. Správa bola odoslaná z miesta blízko Damasku do Moskvy. Podľa nemenovaných zdrojov v tej chvíli spravodajcovia nevenovali správe príliš veľkú pozornosť. Spätne si však uvedomili, že má zrejme priamu spojitosť s použitím novičoku proti Skripaľovcom.

    Ako uvádza Express, dôkazy proti Rusku majú dve roviny. Prvá sa týka samotnej výroby novičoku. „Britská spravodajská služba si je istá, že Novičok bol vyrobený v ruskom Vedeckom a výskumnom inštitúte radiačnej a chemickej obrany asi tisíc kilometrov južne od Moskvy. A druhá rovina celého prípadu súvisí práve so správami, ktoré zachytili britskí spravodajcovia,“ píše britský denník s tým, že ani päť týždňov po incidente sa vzťahy medzi oboma krajinami nezlepšujú.

    Briti majú pocit, že pred nimi ruská strana niečo tají. „Všetky verzie, s ktorými doteraz Moskva prišla, svedčia o tom, že nami Rusko opovrhuje,“ cituje denník šéfa Centra pre bezpečnostné a spravodajské štúdie na Buckinghamskej univerzite Anthonyho Gleesa. Veľká Británia má plnú podporu Spojených štátov aj európskych partnerov. V rámci solidarity krajiny vyhostili dohromady asi 150 ruských diplomatov.

    - Reklama -