Kauza Nicholsonovej asistenta sa vyostruje. Ak čakáte, že sa zaňho poslankyňa pobila ako levica, budete prekvapení

    0
    Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    Nicholsonová hovorí, že človek, na ktorého padne čo len tieň podozrenia zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti, sa musí vzdať svojej verejnej funkcie. Týka sa to politikov ako aj štátnych úradníkov a každého, kto čerpá zo štátneho rozpočtu. Podpredsedníčka parlamentu viackrát zdôraznila, že netvrdí, že je Jozef K. vinný alebo nevinný. 

    Dodala, že s kolegami volá po novej politickej kultúre a išla by sama proti sebe, ak by takto nerozhodla. Aj v zahraničí stačí iba tieň podozrenia na to, aby ľudia odstúpili zo svojej verejnej funkcie. Očakáva, že jej krok bude tvoriť precedens a ostatní vysokí štátni úradníci a politici na Slovensku ju budú v podobných prípadoch nasledovať. Nicholsonová tiež uviedla, že Jozef K. u nej asistenta robil tri týždne a podľa zmluvy mu prináleží za tento čas približne 280 eur. 

    Jozef K. je bývalý vedúci ekonomického oddelenia Metodicko-pedagogického centra. Štátny tajomník ministerstva školstva Erik Tomáš v stredu 11. mája povedal, že ministerstvo v rámci kontroly objavilo v tomto centre sériu podozrivých finančných transakcii v celkovej hodnote 38-tísíc eur. V súvislosti s týmito skutočnosťami podali trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie na trestný čin podvodu.

    Podľa Tomáša sa prevody spájajú s bývalým vedúcim ekonomického oddelenia MPC Jozefom K., ktorého odvolali po kauze prevodu financií na falošný účet v roku 2015. Prostredníctvom 16 finančných prevodov previedol peniaze na svoj účet, prípadne na spriaznené účty, povedal Tomáš a dodal, že tieto prevody kryl dvoma spôsobmi. “Vystavoval fiktívne dohody o vykonaní práce alebo krycie listy a duplikáty faktúr k reálnym platbám,” uviedol štátny tajomník. Prevody sa uskutočňovali od roku 2011 do 2015. “Je možné, že mal v MPC komplicov,” povedal Tomáš s tým, že viac informácii v súčasnosti nie je možné prezradiť. 

    Metodicko-pedagogické centrum poslalo 17. augusta 2015 na účet podvodníka vyfakturovaných 459 555 eur. Vedúci oddelenia ekonomickej správy MPC dostal 29. júna e-mail od dodávateľskej spoločnosti centra, podľa ktorého spoločnosť zmenila číslo svojho bankového účtu. Neskôr zistili, že e-mail im poslal podvodník, dodávateľ účet nezmenil a centru nijaký e-mail o zmene čísla účtu neposlal.

    Riaditeľka Metodicko-pedagogického centra Danka Kapucianová podala preto 20. augusta 2015 trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu na neznámeho páchateľa. Finančné prostriedky sa medzitým podarilo centru získať naspäť. 

    - Reklama -