Kauza Gorila sa týkala hlavne Dzurindovej vlády. Smeru neuškodila a ani neuškodí, myslí si politický analytik

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    V utorok vyšla informácia, že v trezore Mariana Kočnera našli zvukové nahrávky súvisiace s kauzou Gorila. Ako to hodnotíte?

    V prvom momente to u mňa vyvolalo úsmev, pretože presne takéto veci mi sedia na Kočnera. Dlhodobo sa vie, že sa v zákulisí používajú rôzne metódy na ovplyvňovanie politiky. Nestáva sa to však iba u nás, ale v každej krajine, v tomto nie sme výnimkou. To, že ich mal práve on, pričom určite išlo o kópie, ktorých existuje viacero, v tomto smere nie je prekvapujúce, pretože sa pohyboval v tomto prostredí. Na mieste je ale otázka z iného uhla pohľadu – odkiaľ ich získal. A zároveň by ma zaujímalo  na čo mu boli?

    Myslíte si, že by zvukové nahrávky mohli pomôcť vo vyšetrovaní?

    Podľa môjho názoru nebude na nahrávkach nič nové, o čom by sme už dávno nevedeli zo zverejneného prepisu. Nie som si istý v tom, či sa dajú použiť ako dôkaz, keďže s najväčšou pravdepodobnosťou boli získané nelegálne. Osobne som presvedčený, že kauza Gorila pôjde dostratena, či nejaké nahrávky existujú alebo nie. Ak mám dobrú informáciu, na tých nahrávkach sa nič nové neobjavilo, akurát to, čo potvrdzuje znenie už spomínaného spisu.

    Stále sa bavíme o eufemizmoch ako hlas, ktorý je podobný hlasu Roberta Fica, čiže aj celá nahrávka môže byť takýmto spôsobom spochybnená. Aj keď vyšetrovatelia sú schopní určiť jej originalitu. To, že zrejme nebude možné ju použiť na súde ako dôkaz, obmedzuje jej prípadný vplyv. Osobne som veľmi skeptický v otázke riadneho vyšetrenia tejto kauzy. Skôr si viem predstaviť, aby sme sa pravdu dozvedeli, a to minimálne z morálno-etického hľadiska. Aby sme si vedeli vytvoriť obraz, nakoľko je spis pravdivý alebo identifikovať, či osoby, ktoré v nahrávke a spise vystupujú, sú autentické.

    Môže to ubrať Smeru body?

    Po prvé, celá kauza sa týkala Dzurindovej vlády a po druhé, hlavnou postavou celej kauzy bol Jirko Malchárek. To, že sa Robert Fico údajne objavil v byte na Vazovovej ulici, sa vie už dlho. Neuškodilo im to ani v minulosti a myslím si, že im to neuškodí ani teraz.

     

    - Reklama -