Kauza Bašternák nám škodí, priznal dlhoročný smerák

    0
    Poslanec Miroslav Číž za Smer- SD (Autor: TASR)
    “Politicky sa o tom hovorí tak dlho, že moje ďalšie vyjadrenie k tomu potrebné nie je. Komplikovalo by nám to život zásadným spôsobom, keby opozičný boj bol vedený na základe elementárnych pravidiel politickej kultúry. Ale tu sa podozrenie vydáva za trestný čin. Keby to bolo na opozícii, ministrov by sme menili každý týždeň. Samozrejme, že nám to škodí, ale aj boj s korupciou má svoje pravidlá,” povedal Číž.
     
    Podľa jeho slov sa o kauze Bašternák hovorí deväť mesiacov. “Na druhej strane, prezident Andrej Kiska porušuje Ústavu SR, keďže nevymenoval ústavných sudcov. Je kríza medzi parlamentom a prezidentom, ale k tomu nebol otvorený žiaden verený priestor, kde by odborníci o tomto konflikte diskutovali,” zdôraznil.
     
    Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) vyhlásila, že vláda okolnosti kauzy Bašternák popierala, ale aktuálne je podnikateľ obvinený. “Nie sú to vymyslené, ale reálne kauzy a my to máme vždy podopreté konkrétnymi faktami. Musíme tlačiť na vládu, aby tu kauzy neboli. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa štylizuje do polohy bojovníka proti korupcii. Ale kľúčový problém Slovenska nie sú štyri kilá klobás, ale rozkrádanie verejných financií na najvyššej úrovni,” upozornila.
     
    Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak uviedol, že kritika opozície je ostrá, ale vecná. “Štandardní politici roky kašlú na ľudí. Najskôr myslia na seba, potom na oligarchov v pozadí a až potom na ľudí. Ak my dostaneme dôveru, vieme na základe súčasnej výkonnosti ekonomiky garantovať, že každý občan bude mať o 300 eur vyšší čistý plat. Sú to prepočty na základe výkonnosti ekonomiky,” deklaroval.
     
    Milan Uhrík z ĽSNS tvrdí, že súčasná opozícia korupčné kauzy nikdy nevyšetrí. “Dôkazom je 23 rokov vlád, kde sa striedali všetci a nevyšetrili sa žiadne kauzy. Vždy sú to len koalično-opozičné hry, aby to vyzeralo, že idete proti sebe, ale keď príde na lámanie chleba, nikdy si neublížia, lebo všetci sú platení rovnakými pánmi. Treba ich vymeniť všetkých,” odkázal.
     
    Podpredseda SaS Ľubomír Galko Uhríka vyzval, aby sa dištancoval od rasistických výrokov predstaviteľov ĽSNS a potom sa môže dožadovať, aby s ním iné politické strany spolupracovali. “Vaši voliči vás volili kvôli boju proti korupcii. Aké systémové opatrenia ste priniesli? Do parlamentu ste podávali bludy, ale žiadne pravidlo na boj proti korupcii. Dá sa robiť dobrá opozičná politika a dá sa bojovať proti korupcii aj z opozície, ale čo ste tu urobili vy? Neplníte svoje sľuby, neustále klamete voličov a šírite nenávisť,” vyhlásil.
     
    Politici sa nevyhli ani aktuálnej téme rušenia amnestií Vladimíra Mečiara. Číž je presvedčený, že tlak na ich zrušenie bol efektívne organizovaný. “Je tu zásadný právny problém, právo nepozná rušenie amnestií. Obhajujeme tento názor dodnes, ale musím riešiť túto situáciu. V rámci politického realizmu treba hľadať riešenia, skúsme to urobiť. Rokujeme o tom na úrovni koalície a opozície dosť intenzívne, treba vytvoriť atmosféru hľadania konsenzu,” apeloval.
     
    Galko zopakoval, že opozícia má päť podmienok, aby podporila koaličný návrh. “Vyzerá to, že so štyrmi koalícia nebude mať problémy,” podotkol. Remišová je presvedčená, že amnestie by nemali byť predmetom politikárčenia. “Koaličné strany mohli prísť so svojím návrhom kedykoľvek, ale prišli s tým až teraz a chcú to urobiť v skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia bola vždy za zrušenie amnestií. Ak koalícia ukáže dobrú vôľu a našich päť pripomienok bude zohľadnených, sme pripravení zahlasovať,” avizovala.
     
    Na margo holokaustu a transportov do koncentračných táborov Uhrík vyhlásil, že je mu ľúto každého transportovaného človeka. “Ale neviem sa k tomu vyjadriť. Mám cítiť syndróm večnej viny? Naše oslavovanie slovenskej štátnosti 14. marca je kvôli tomu, že to bol náš prvý samostatný štát, nie preto, že bol fašistický,” konštatoval.
     
    Do relácie RTVS mali prísť pôvodne aj zástupcovia koaličných strán SNS a Mosta-Híd. Podľa moderátora Martina Strižinca národniari na pozvanie nezareagovali, zástupca strany Bélu Bugára neprišiel, lebo v diskusii bol aj predstaviteľ ĽSNS, teda politického subjektu, “ktorý popiera základné demokratické princípy”.
     
    - Reklama -