Katolícky arcibiskup: Za teror v Bruseli si môžete sami. Žnete, čo ste zasiali

    0
    Explózie na letisku v Bruseli (Autor: Reprofoto, Sky News)

    Utorkové teroristické útoky v Bruseli zasiahli celú Európu. A nielen ju. K udalostiam sa pre agentúru Fides vyjadril aj sýrsko-katolícky arcibiskup Jacques Behnan Hindov, ktorý spravuje eparchiu v Hasace-Nisibi na severovýchode Sýrie. A ten kladie vinu za útoky predovšetkým na hlavy západných lídrov.

    Tiež rôzni európski predstavitelia ešte nedávno sledovali ako hlavný geopolitický cieľ pád Asadovej vlády, označovali teroristické zoskupenie an-Nusrá za stúpenca umierneného islamu a vinili Rusko z útoku na ich pozície,“ povedal arcibiskup Hindu a dodal, že západní lídri sú vedení svojimi egoistickými krátkodobými záujmami a ani sa neobťažujú vysvetliť svoj vzťah k týmto teroristickým sieťam.

    Európski vládcovia – a vôbec celý Západ – sa už celé desaťročia prednostne orientujú na Saudskú Arábiu a emiráty Arabského polostrova. Dali tak týmto krajinám možnosť, aby v Európe vrátane Belgicka financovali mešity, kde sa hlása wahhábizmus, ideologický základ všetkých džihádistických skupín,“ pripomenul Hindu a dodal, že všetko sa to robí len z ekonomických záujmov v snahe dostať sa k rope.

    Európa sa podľa neho nevie správne postaviť k migračnej kríze, keďže sa sama rozhodla, že sa stane rukojemníkom TureckaChápem európske ťažkosti, ale rád by som poznamenal, že utečenci prijatí Európou v minulom roku nepresahujú dve desatiny percenta jej celkového obyvateľstva, zatiaľ čo v takej malej krajine ako Libanon počet utečencov zodpovedá polovici miestnych obyvateľov,“ povedal.

    Dodal tiež, že síce rozumie tomu, prečo sa európska komisárka pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová rozplakala, na druhej strane ale v Sýrii sú už päť rokov vyvražďované tisíce moslimov a kresťanov, žien, mužov i detí, pre ktoré nikto neplače.

    Celý text TU.

    - Reklama -