Katolícka škola vynadala rodičom za to, že ich dcéra chodila zahalená hidžábom. A strhol sa škandál

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: repro foto Youtube/Amnesty International)

    Katolícka St. Clare School v Handsworte má zavedené prísne normy správania aj obliekania, ktoré sa uplatňujú aj na pokrývke hlavy alebo tváre. Práve preto vedenie školy upozornilo rodičov malého moslimského dievčaťa, aby tieto normy rešpektovali a nedávali jej na hlavu hidžáb. To sa však podľa denníka Daily Mail nepáčilo najmä otcovi moslimského dievčatka a ten vyzval člena mestskej rady pre rovnaké príležitosti mesta Birmingham Waseema Zaffara, aby vykonal nápravu.

    Zaffar navštívil príslušnú školu a nechal sa počuť, že rozhodnutie riaditeľa ide proti všetkým snahám o presadenie rovnosti medzi náboženstvami. „Trval som na tom, že je potrebné túto záležitosť okamžite riešiť a urobiť nápravu. Samozrejme, jednotný názor na túto problematiku nepanuje ani medzi samotnými členmi rady. „Vedenie školy má právo trvať na konkrétnych podmienkach, ktoré sa týkajú oblečenia. Moslimské školy zase majú právo od dievčat vyžadovať naopak nosenie šatiek,” uviedol Majid Mahmood.

    Bývalý šéf rady Dr. Masuq Ally sa zase domnieva, že neexistuje žiadne náboženské nariadenie, ktoré by nútilo dievčatá v predškolskom veku nosiť hidžáb. „Náboženské školy majú právo určovať si, ako budú žiaci chodiť na ich pôde oblečení, a sú preto tiež vyňatí z legislatívy o diskriminácii. Moslimskí rodičia by si mali vždy starostlivo premyslieť, ako pošlú svoje dieťa do katolíckej školy. Prípadné nedorozumenia by potom mali riešiť medzi sebou, a nie do sporu zaťahovať verejnosť a úrady.”

    Spor medzi rodičmi a katolíckou školou rezonoval aj na sociálnych sieťach. Väčšina aktivistov sa postavila prekvapivo na stranu školy a kritizovala tiež radného Zaffara. „Radný podporuje rodičov, ktorí využívajú šatku len ako prostriedok pre ovládanie ich dcéry,” napísala na Twitteri aktivistka a rovnaký názor vyjadrila na tejto sociálnej sieti jej kolegyňa Elham Manea. „Podporujem rozhodnutie školy, lebo štvorročné dievča by malo zostať dieťaťom a nezahalovať sa do žiadnej šatky.”

    - Reklama -