Katalánsko po uväznení lídrov zažíva ďalšiu vlnu protestov

    0
    Protestné zhromaždenie v Barcelone za nezávislosť Katalánska. (Autor: TASR)

    Po tomto rozhodnutí súdu sa ešte v pondelok večer tisíce Barcelončanov vydali do ulíc a svoj nesúhlas dávali najavo búchaním do hrncov a panvíc a trúbením klaksónov áut.

    Obaja uväznení bojovníci za nezávislosť Katalánska – Jordi Sánchez z organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) požadujúcej nezávislosť regiónu a Jordi Cuixart zo združenia Ómnium Cultural na podporu katalánskeho jazyka a kultúry – vyzvali svojich priaznivcov prostredníctvom videozáznamu zverejneného na internete, aby proti ich uväzneniu demonštrovali “pokojne, jednotne a s dôverou”.  

    Tisíce ľudí dnes v Katalánsku napoludnie prerušili prácu a vyšli pred budovy svojich pracovísk, čím sa zapojili do protestu, na ktorý vyzvali ANC a Ómnium a “dvaja Jordiovia,” ako o nich píše katalánska tlač. 

    Jedno z takýchto zhromaždení sa konalo pred radnicou na Námestí sv. Jakuba v Barcelone i pred sídlom regionálneho parlamentu, informovala katalánska televízia TV3.

    Protestné mítingy sa podľa agentúry Catalan News konali aj pred zastupiteľstva španielskej vlády v katalánskych mestách Barcelona, Lleida, Girona a Tarragona. 

    Podobné akcie sa dnes uskutočnia i v niektorých európskych hlavných mestách. Podľa agentúry Catalan News ich dejiskom má byť Berlín, Londýn, Brusel i Budapešť.

    Obe organizácie dnes súčasne vyzvali svojich sympatizantov, aby sa dnes večer na triede Avinguda Diagonal v Barcelone zúčastnili na celonárodnej sviečkovej demonštrácii “za prepustenie politických väzňov” Cuixarta a Sáncheza.

    - Reklama -