Katalánski separatisti si musia prevziať europoslanecké mandáty v Madride

    0
    Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont sa usmieva počas príchodu do väznice v nemeckom meste Neumünster 25. marca 2019. (Autor: TASR)

    Španielska volebná komisia vo štvrtok rozhodla, že všetci poslanci zvolení v májových eurovoľbách za Španielsko sa musia v pondelok 17. júna napoludnie dostaviť do budovy parlamentu v Madride. Tam musia zložiť predpísanú prísahu na španielsku ústavu. 

    Ak tak neurobia, ich mandáty budú oficiálne vyhlásené za neobsadené, informovala agentúra AP.

    Puigdemont a Comín sú na úteku pred španielskou justíciou, ktorá ich v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti od Španielska obvinila zo vzbury. Obaja sa zdržiavajú v Belgicku a Madrid zatiaľ neuspel so snahami o ich vydanie na stíhanie do vlasti. Ak by sa vrátili do Španielska, hrozí im zatknutie. 

    V májových voľbách bol do Európskeho parlamentu zvolený aj tretí katalánsky separatistický politik, Oriol Junqueras. Ten sa však nachádza vo väzení v Madride, kde čelí obvineniam z organizácie nelegálneho referenda o nezávislosti Katalánska z októbra 2017. On sám dúfa, že mu španielske úrady umožnia prevziať si europoslanecký mandát.

     

    - Reklama -