Kašlem na Španielsko, ak budete chcieť. Po masakri sa ozvala medzinárodná hviezda Katalánska. Vo VIDEU aj plakala

    0
    Futbalista Gerard Piqué v slzách, keď hovorí o referende v Katalánsku (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Španielska vláda v posledných hodinách pred referendom podnikla mnohé opatrenia, aby sa referendum nemohlo uskutočniť. Došlo k násilným stretom s odhodlanými voličmi, proti ktorým polícia použila gumové náboje a obušky. Úrady v Katalánsku hlásia, že boli zranené stovky ľudí. Hoci sa Madrid snažil zastaviť aj elektronické hlasovanie, referendum prebehlo a podľa premiéra Katalánska Carlesa Puigdemonta približne 90 % voličov hlasovalo za samostatnosť.

    Referenda sa zúčastnilo viac ako 42 % voličov a premiér po spočítaní väčšiny hlasov vyhlásil: „Katalánci pri hlasovaní získali právo na nezávislý štát.“ Jeho vláda už pred niekoľkými dňami uviedla, že je pripravená vyhlásiť samostatnosť do 48 hodín od vyhlásenia výsledkov referenda. Podľa agentúry AFP však hlasovanie nespĺňalo bežné štandardy. Jeho výsledok tomu zodpovedá, pretože v prieskumoch vyzeralo všetko oveľa vyrovnanejšie.

    Carles Puigdemont

    Carles Puigdemont Zdroj: TASR

    Napätie medzi španielskou vládou a katalánskymi úradmi sa premieta aj do športovej oblasti. Zápas katalánskeho klubu FC Barcelona s Las Palmas sa hral z obáv pred prípadnými násilnosťami bez divákov. Po jeho skončení navyše vystúpil barcelonský obranca a majster sveta i Európy Gerard Piqué pred novinármi s rýdzo politickým vyhlásením, v ktorom sa jasne postavil za konanie referenda a vyjadril sa k svojej budúcnosti v španielskej reprezentácii.

    „Ľudia v Katalánsku dlho nemohli hlasovať, čo je pritom ich právo, ktoré treba hájiť všetkými legálnymi prostriedkami. Som Katalánec a cítim sa dnes ako Katalánec viac než kedykoľvek predtým. Zároveň musím povedať, že som v týchto dňoch mimoriadne hrdý na celý katalánsky ľud,“ uviedol tridsaťročný rodák z Barcelony s tým, že je pripravený pokračovať v španielskej reprezentácii. „Ak by však boli moje politické názory problém, som pripravený národný tím opustiť,“ dodal Piqué, ktorého na niekoľko sekúnd dokonca premohli slzy dojatia.

    Po nedeľňajšom víťazstve Barcelony 3 : 0 nad Las Palmas čakajú niekdajšieho hráča klubu Manchester United Piquého v najbližších dňoch reprezentačné povinnosti so španielskym tímom v práve prebiehajúcej kvalifikácii na MS 2018 v Rusku. Ako dodáva britský denník Independent, katalánsky patriot tak zrejme bude čeliť silnému tlaku zo strany španielskych fanúšikov a možno aj niektorých reprezentačných spoluhráčov.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -