Kašlať na Izrael. Migrantskí žiaci v Nemecku hrubo odmietli sláviť pamiatku holokaustu. Riaditeľ ich za to ešte pochválil

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    V meste Gelsenkirchen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa mali študenti zúčastniť na spomienkovej akcii pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý je stanovený na 27. januára. V tento deň v roku 1945 oslobodili sovietske vojská koncentračný tábor Osvienčim. Študenti sa mali vyfotiť s nápisom „Pamätám si to“. Pamätníkov nacistického vražedného šialenstva totiž ubúda a nie je v záujme sveta, aby sa naň zabudlo a aby sa niekedy v budúcnosti opakoval.

    Server denníka Der Westen priniesol informácie o tom, že niektorí moslimskí študenti, ktorých stále pribúda (Severné Porýnie-Vestfálsko je najčastejším cieľom imigračnej vlny), neťahali so svojimi spolužiakmi za jeden povraz a odmietli sa na podujatí zúčastniť. „Prečo sa stále hovorí o Židoch? Svet má predsa aj iné problémy,“ poznamenal k tomu jeden z moslimských študentov. Iný na tabuľu napísal od srdca: „Kašlať na Izrael, osloboďte Palestínu.“

    Na škole študuje asi 550 študentov a približne 40 percent z nich pochádza z Turecka alebo iných moslimských krajín. Jeden z členov študentskej rady, Florian Beer, považuje za prirodzené, že na škole prebieha diskusia aj na túto tému. S kontroverznými výrokmi už majú študenti aj učitelia svoje skúsenosti.

    Riaditeľ školy Günter Jahn diskusiu pri príležitosti pripomienky hrôz holokaustu privítal. „Je dôležité, aby zaznela aj kritika. Tá je predsa základom diskusie,“ zdôraznil Jahn. Nie je bez zaujímavosti, že voči nemoslimským rodinám v Nemecku sa podobná tolerancia neuplatňuje. Jedna rodina dostala pokutu 300 eur za to, že rodičia zakázali dieťaťu navštíviť mešitu, a to aj navzdory tomu, že išlo o povinnú školskú akciu.

    Izraelský denník The Jerusalem Post varuje pred prílišnými ústupkami moslimským študentom. Denník upozorňuje, že vo svete je antisemitizmus znovu na vzostupe a tejto vlne treba čeliť. Preto by si aj moslimskí študenti v Nemecku mali pripomínať hrôzy holokaustu.

    Celú správu si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -