Kardináli a biskupi majú konečne v pätách niekoho, kto nie je zvedavý na prázdne reči plné folskúl. Synoda o rodine prekvapila

    0
    Biskupi počas omše vo Vatikáne (Autor: SITA)
    Cieľom stretnutí podobných synode o rodine v Ríme je podľa komentára rehoľného kňaza a investigatívneho novinára Karola Lovaša nedopustiť sa „žiadnej relevantnej myšlienky“. Tohtoročná synoda o rodine však bola úplne iná. Pápežovi Františkovi sa podľa Lovaša podarilo naštartovať v katolíckej cirkvi zmeny, ktoré boli v minulosti nepredstaviteľné a nemenné vďaka prístupu najvyšších duchovných.
     
    „S klérom to je ako so študentom,“ tvrdí Lovaš. Podľa neho je katolícka cirkev ako obrovský stroj, ktorý sa dostáva do pohybu za veľmi veľkého kriku. „Kardináli a biskupi konečne cítia, že majú niekoho v pätách. Niekoho, kto nie je zvedavý na prázdne reči plné floskúl a ničoho,“ píše Lovaš na portáli Aktuality.sk.
     
    Na tohtoročnej synode o rodine sa pápežovi Františkovi podarilo rozhýbať kolos rímskokatolíckej cirkvi tak, ako sa to už dlho nestalo. Podľa Lovaša „rozlišovať prípad od prípadu pri rozvedených a znovu zosobášených, nie je málo“. Jezuitský kňaz Thomas Reese, ktorého Lovaš cituje, však tvrdí, že biskupi sú stále uzavretí v starej teológii, ktorú ich učili v seminári. „Boja sa nových myšlienok a neradia sa s teologickými odborníkmi, ktorí by im mohli ukázať aj iné možnosti,“ varuje Reese.
     
    - Reklama -