Kardinál Duka formálne ponúkol rezignáciu

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: TASR)

    Server iDnes.cz pripomenul, že kardinál Dominik Duka mal vo štvrtok 75. narodeniny. V tomto požehnanom veku sa iste dočkal mnohých gratulácií, ale ako arcibiskup musí splniť aj jednu povinnosť. Po dosiahnutí tohto veku musí každý arcibiskup poslať pápežovi list, v ktorom mu ponúkne svoju rezignáciu. Pápež ju môže prijať alebo môže požiadať duchovného pastiera, aby pokračoval vo svojej práci, ak sa na to zdravotne cíti.

    Duka už vraj list napísal. „List je napísaný a pripravený a v správnom čase bude doručený na nunciatúru kuriérom,“ uviedol vedúci arcibiskupovho sekretariátu Vojtěch Mátl.

    Duka je podľa vlastných slov pripravený na to, že by mohol v úrade skončiť. Považuje to za súčasť prirodzeného behu sveta. Jedna jeho životná kapitola sa uzavrie a začne sa iná. V tej by chcel napísať pamäti. „Ako kardinál budem mať povinnosti voči kardinálskemu zboru až do 80 rokov, ak budem žiť. Chcel by som usporiadať svoj osobný archív a napísať memoáre,“ dodal Duka.

    Pred dvoma mesiacmi napísalo niekoľko aktivistov list pápežovi Františkovi, v ktorom Svätého Otca žiadali, aby Dukovi nepredlžoval službu, pretože sa prikláňa na stranu prezidenta Zemana a je v kontakte s predsedom SPD Tomiom Okamurom, ktorý býva považovaný za extrémistu. Pred pražským arcibiskupstvom sa konal happening, na ktorom aktivisti list nahlas prečítali.

    Na list aktivistov zareagoval prezident Miloš Zeman, ktorý sa Duku zastal.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -