Karanténne opatrenia by sa mali zmierňovať v dvojtýždňových intervaloch, odporúča WHO

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Po zrušení časti reštrikcií by malo v každej krajine nasledovať minimálne dva týždne trvajúce obdobie, počas ktorého sa zhodnotí účinok takýchto zmien. Ďalšia fáza uvoľňovania by podľa WHO mala nasledovať až po takomto vyhodnotení, informovali agentúra Reuters a denník The Guardian.

    Svet sa v rámci súčasnej pandémie koronavírusu nachádza podľa zdravotníckej agentúry OSN na “dôležitej križovatke”, a je preto veľmi zvažovať, aké opatrenia sú alebo nie sú potrebné.

    „Aby sa znížilo riziko vzniku nových ohnísk, mali by sa opatrenia uvoľňovať postupne, na základe vyhodnotenia epidemiologických rizík a sociálno-ekonomických výhod vyplývajúcich zo zrušenia obmedzení na rôznych pracoviskách, vo vzdelávacích inštitúciách a spoločenských činnostiach,” odporúča WHO.

    „V ideálnom prípade by medzi každou fázou prechodu (k normálnemu životu) mali byť minimálne dva týždne (čo korešponduje s inkubačnou dobou ochorenia COVID-19), aby sa mohli zhodnotiť riziká nových ohnísk a mohlo sa na ne adekvátne reagovať,” uvádza sa v odporúčaniach WHO, ktorá v tejto spojitosti varovala pred možným opätovným oživením šírenia vírusu.

    Obmedzenia zavedené po vypuknutí pandémie už začala rušiť Čína, kde sa koronavírus SARS-CoV-2 začal masovo šíriť v decembri minulého roka.

    Malé kroky v tomto smere podnikli aj viaceré európske krajiny, medzi nimi aj Španielsko, ktoré patrí medzi najviac postihnuté na svete.

    O potrebe skorého “znovuotvorenia” americkej ekonomiky opakovane hovorí aj americký prezident Donald Trump.

    - Reklama -