Kapitalizmus zomiera a môže si za to sám, myslí si exminister a varuje pred hrozbou, ktorá môže mať globálny dosah

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií (Autor: TASR)
    Okrem toho, že šéfoval gréckemu ministerstvu financií, je Varufakis aj bývalým profesorom ekonómie a na nedávnej prednáške pred poslucháčmi University College London uviedol, že za pád kapitalizmu bude podľa neho nakoniec zodpovedná rýchlo napredujúca umelá inteligencia. 
     
    Podľa Varufakisa sa spoločnosti ako Google a Facebook dostali po prvýkrát do bodu, keď ich kapitál kupujú aj produkujú používatelia, teda zákazníci. „Najprv boli technológie dotované nejakými vládnymi grantmi, potom vždy, keď hľadáte niečo na Google, prispievate ku kapitálu Googlu… a komu sa vráti ten kapitál? Google, nie vám,“ cituje exministra denník the Independent. 
     
    „Teraz niet pochýb o tom, že kapitál je produkovaný spoločnosťou a výnosy sú privatizované. Toto v spojení s umelou inteligenciou bude koniec kapitalizmu,“ varoval Varufakis. 
     
    Päťdesiatšesťročný grécky exminister financií je presvedčený marxista a v tomto duchu dodal, že Karl Marx by sa dočkal svojej odplaty. Podľa Varufakisa sa kapitalizmus dostal prvýkrát od svojho vzniku do bodu, keď nové technológie zničia oveľa viac pracovných miest, ako ich vytvorili. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -