Kapitalizmus priniesol zlo. Nepoznám príliš veľa ľudí, ktorým 17. november poskytol slobodu a demokraciu. Mytológii o dobrých Havloch a zlých komunistoch verí čoraz menej ľudí, bije smerák Blaha

    0
    Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

    „Viete, čo ma naozaj hnevá?“ pýta sa na úvod Blahavo svojom FB statuse. „Keď sa niekto snaží znegovať život našich otcov a starých otcov, ktorí tu desaťročia budovali všetko, čo dnes máme – školy, nemocnice, továrne, cesty, sídliská, mosty. Skrátka všetko. Títo dobrí ľudia po vojne postavili Slovensko na nohy. Vlastnými rukami. Ale vraj ich nemáme oslavovať. Máme z nich byť vraj znechutení. Oslavovať sa majú nejakí ožrani a prevracači kabátov, ktorí odovzdali po roku 89 našu vlasť západným mocnostiam a nadnárodným koncernom. Prepáčte, ale nikdy!“ rozhorčuje sa Blaha v súvislosti s výročím novembra ´89.

    Zavreté hranice a prenasledovanie tajnými službami bolo zlé

    Ľavičiar Blaha, ktorý sa netají svojimi sympatiami k Marxovmu učeniu, si váži generácie ľudí, čo tu žili pred rokom 1989, vrátane úprimných komunistov, ktorí verili, že budujú nový svet bez chudoby a nerovnosti. Po roku 1989 sa podľa jeho slov zo všetkých týchto ľudí robia „opice“, ktoré len bezmyšlienkovito skákali, ako režim pískal. Alebo ešte horšie, robia z nich „zločincov“, ktorí sa pričinili o gulagy a vraždenia.

    „Preboha, však tu žili milióny ľudí, ktorí verili v ideály rovnosti a spravodlivosti. ČSSR bol moderný a vyspelý štát, ktorý mal vlastný priemysel a staral sa o ľudí. To, že boli zavreté hranice a tajné služby prenasledovali opozíciu, je, samozrejme, zlé. Ale to bol dôsledok studenej vojny, za ktorú mohol rovnako ZSSR, ako aj USA. Takéto prejavy sú bežné aj dnes v kapitalizme, keď spolu vedú spory mocnosti, nijako to nesúvisí so socializmom,“ komentuje Blaha.

    To, čo so socializmom samotným súvisí, bolo vraj to, že ľudia mali prácu, bývanie, vzdelanie a zdravotnú starostlivosť. Že decká nefetovali, neboli tu gangstri, mafiáni, teroristi ani žiadne finančné skupiny. Ľudia budovali svoju vlasť a tvrdo pracovali.

    Neúcta niektorých liberálnych mladých ľudí ku generácii vlastných rodičov a starých rodičov

    A túto generáciu ľudí chce dnes niekto podľa Blahu len tak „odpísať“ a ich život vyhlásiť za zlyhanie, omyl, smolu, zbytočnosť. Alebo rovno za zločin? Následne kladie ľavičiar Blaha sériu otázok: „A kto ide týchto ľudí súdiť? Zlodeji, prevracači kabátov, privatizéri či oligarchovia? Tí, čo tu po novembri 89 rozkradli všetko, čo sa nehýbalo? Tí, ktorí tu vytvorili jeľcinovský mafiánsky kapitalizmus 90. rokov? To sú tí hrdinovia novembra?! Tí, čo sprivatizovali strategické národné bohatstvo, ktoré tu desaťročia budovali komunisti? Tí, čo sa zo dňa na deň zázračne premenili z marxistov-leninistov na reagano-thatcheristov? Títo farizeji?“

    Blahovi je zle z toho, keď vidí tú neúctu niektorých liberálnych mladých ľudí ku generácii vlastných rodičov a starých rodičov. „Nech sa zamyslia, čo urobili pre Slovensko ich rodičia a čo robia pre Slovensko oni zo svojich luxusných kancelárií v západných korporáciách, kde dnes zarábajú ťažké prachy vďaka vzdelaniu, ktoré im zaplatil náš štát. A hneď po štátniciach zdupkali zo Slovenska za lepšími peniazmi – pre svoj osobný profit. Ostal tu po nich len nezaplatený účet za oslavu promócie,“ píše smerák s dôvetkom, že toto je ich príspevok do dejín Slovenska, k rozvoju vlastného štátu. A dodáva, že dnes kopú do komunistov, do staršej generácie, ktorá tu vybudovala všetko, čo máme.

    Na záver svojho FB statusu ešte dodáva: „Nie, mňa nikdy nikto neprinúti, aby som dehonestoval ľudí, ktorí verili v komunizmus pred rokom 1989 a ktorí budovali ČSSR. Nikdy. Ľudia, čo žili pred rokom 1989, pracovali a verili v ideály socializmu, majú moju plnú úctu. Zaslúžia si obdiv, zaslúžia si rešpekt, zaslúžia si rehabilitáciu. Novembrovej mytológii o dobrých Havloch a zlých komunistoch verí čoraz menej ľudí. Kapitalizmus priniesol zlo. Veľa ľudí sa cíti byť podvedených a sklamaných. A ja budem vždy stáť na ich strane. Nie preto, že by som si idealizoval bývalý sovietsky režim, ale preto, že vidím, aké strašné zlo priniesol súčasný kapitalistický režim.“

    Komu priniesol rok 1989 slobodu a demokraciu?

    Blaha si spomenul na udalosti spred 28 rokov na svojom Facebooku už aj včera: „Rád by som zagratuloval všetkým Slovákom, ktorým 17. november 89 priniesol slobodu a demokraciu. Ja osobne takých príliš veľa nepoznám, ale som si istý, že niekoľko stoviek ľudí na Slovensku vďaka novembru parádne prosperujú. Sú to tí, ktorí privatizovali, tí, ktorí vlastnia médiá, tí, čo sú napojení na americkú ambasádu, tí, čo ovládajú finančné skupiny či tí, čo poprevracali kabáty ako Kiska a podobní oportunisti. Áno, títo majú aj slobodu aj demokraciu.“

    Zvyšné milióny si podľa jeho slov budú musieť počkať na ďalšiu revolúciu. Ak chcú skutočnú slobodu od materiálneho nedostatku a skutočnú demokraciu v zmysle spolurozhodovania, potom to musí byť ľavicová revolúcia… „Aj preto som si dnešný deň pripomenul na mieste, ktoré je svätyňou skutočných sociálnych revolúcii. V dome, v ktorom sa narodil Karl Marx,“ komentuje ľavičiar.

     

     

     

     

    - Reklama -