Kandidovať dnes za Smer, to je ako kandidovať za mafiu. Danko chce byť prezidentom, tvrdí Matovič. Prezrádza, aká šachová partia sa hrá o Prezidentský palác

    0
    Na snímke vpravo predseda SNS Andrej Danko a vľavo Igor Matovič z hnutia OĽaNO-NOVA pred televíznou debatou v RTVS k výsledkom volieb do Národnej rady SR v nedeľu 6. marca 2016. (Autor: TASR)
    Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že momentálne nerieši, či bude, alebo nebude za prezidenta kandidovať aj hlasný kritik súčasnej vládnej koalície Igor Matovič (OĽaNO). Vyjadril sa tak na pondelkovej (27. 8.) tlačovke. 
     
    Danko (SNS) dodal, že by bol síce rád, keby prezidentskou kandidátkou národniarov bola žena, ale na druhej strane priznal, že „každá z nich je bledá“, keď ju osloví, lebo kandidovať na post hlavy štátu nie je dnes podľa neho „žiadna sranda“. Viac sme písali TU.
     
    Na Dankov výrok o prípadnej kandidatúre lídra OĽaNO za prezidenta sa PL.sk opýtali priamo Igora Matoviča. Ten síce neprezradil, či sa bude sám uchádzať o post hlavy štátu, ale pre Parlamentné Listy tak trochu poodhalil taktiku pred samotným súbojom o prezidentské kreslo.  
     
    „Je to taká pozičná šachová partia so stranami SNS a Smer-SD. Vyčkávame, čo urobia oni a podľa toho sa zrejme zariadime aj my,“ povedal Matovič pre PL.sk. 

    Nakoniec bude kandidovať

    O kandidátke na prezidentskú funkciu uvažovali už dávnejšie nielen v SNS, ale aj v hnutí OĽaNO. V tejto súvislosti sa v kuloároch skloňovalo meno podpredsedníčky OĽaNO Veroniky Remišovej, ale oficiálne rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Matovič so ženou na čele štátu nemá problém, ale vyjadrenia Andreja Danka, že SNS hľadá ženskú kandidátku považuje za neúprimné. 
     
    „Bez problémov si viem predstaviť, že by žena viedla Slovensko, pretože ženy vedú úspešne mnoho domácností a podnikov. Nevidím dôvod, prečo by nemohli viesť Slovensko. Ale čo sa týka Danka, to sú iba taľafatky. Danko bude sám kandidovať a toto je iba také rétorické cvičenie, aby sa tváril, že hľadal, ale, žiaľ, ‚ženy chúďatká slabé‘ do toho nechceli ísť, tak on sa obetuje a bude hrdina,“ dodal Matovič. 
     
     
    Andrej Danko podľa opozičného lídra nie je schopný povedať a priznať, že chce sám kandidovať. „Ale nakoniec (Danko) kandidovať bude,“ myslí si Matovič o vyčkávaní národniarov so zverejnením mena prezidentského kandidáta či kandidátky. 

    Kandidovať za Smer

    Líder OĽaNO Matovič sa pre PL.sk vyjadril aj k tomu, prečo podľa neho so zverejnením svojho kandidáta na post hlavy štátu tak dlho vyčkáva aj Smer, a či je podľa neho pravda, že má najsilnejšia parlamentná strana na Slovensku problém s hľadaním kandidátov. 
     
    „Zrejme sa im to v Smere nedarí. Skúšali Lajčáka, ale ten povedal nie. Kandidovať dnes za Smer, to je ako kandidovať za mafiu. V demokratickom štáte veľa ľudí také niečo asi nechce a ten, kto by takúto rolu prijal, vie, že reprezentuje kandidátov Fica, Kaliňáka a všetkého toho zla, čo nám tu desať rokov ničí život. Takže preto má Smer problém, aký má, a je prirodzený. Ale oni nejakého ‚zajačika‘, čo sa obetuje, nakoniec vytiahnu z klobúka a toho postavia ako kandidáta, ktorý utrpí debakel,“ uviedol Matovič.
     
    Zatiaľ je známych len päť kandidátov, ktorí majú podporu politických strán. Podnikateľ a spoluzakladateľ SaS Robert Mistrík ide do súboja o prezidentské kreslo s podporou SaS a hnutia Spolu. Béla Bugár sa bude o funkciu hlavy štátu uchádzať ako predseda Mosta-Híd. Hnutie Sme rodina postavilo svojho „posledného križiaka“ poslanca Milana Krajniaka, ktorý vyzbieral potrebných 15-tisíc podpisov od občanov. Za ĽSNS bude za prezidenta kandidovať Marian Kotleba. 
     
    Poniektorí občianski kandidáti bez politickej podpory ohlásili svoju kandidatúru už pred niekoľkými mesiacmi a zbierajú podpisy od ľudí. Je medzi nimi ďalšia žena Bohumila Tauchmannová Záborská, Radovan Znášik, bývalý predseda NR SR František Mikloško, sudca Štefan Harabin, analytici Eduard Chmelár a Juraj Zábojník, predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec, bývalý príslušník SIS Oskar Fegyveres či kontroverzný novinár Martin Daňo.
     
    - Reklama -