Kandidátov na sudcov ÚS je zatiaľ 24, pribudol aj Procházka

    0
    Radoslav Procházka (Autor: Pavel Knapko)

    Medzi kandidátov pribudol ešte vo štvrtok (3. 1.) Michal Matulník, v piatok výbor prijal 16 návrhov. Kandidátmi sa tak stali Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek a Radoslav Procházka. Zvyšné návrhy sa týkali už známych kandidátov.

    Procházku za kandidáta navrhol exminister kultúry za Smer-SD a v súčasnosti nezaradený poslanec NR SR Marek Maďarič. V piatok posielali návrhy aj ďalší poslanci. Eduard Adamčík (Most-Híd) navrhol Pitoňákovú a Rastislav Schlosár (ĽSNS) Hrádeka.

    Kandidátkou na ústavnú sudkyňu je aj predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave, rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici aj dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Ona sama za ústavného sudcu navrhla ešte pred Vianocami Libora Duľu, v piatok aj Trubana.

    Ďalšími navrhnutými kandidátmi sú Peter Kresák, Ján Šikuta, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk.

    Návrhy kandidátov na ústavných sudcov majú byť doručené výboru najneskôr do pondelka 7. januára, zverejniť sa totiž majú 15 dní pred jeho zasadnutím. Madej vo štvrtok avizoval, že v pondelok (7. 1.) očakáva ďalších 11 návrhov od jednej inštitúcie.

    Schôdza ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára, Madej potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené majú naň tri dni.

    Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

    Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

     

    - Reklama -