Kandidát na prezidenta Katalánska sa stiahol. Zabráni tým predčasným regionálnym voľbám?

    0
    Estelada alebo vlajka nezávislého Katalánska a vlajka Európskej únie vlajú pred prezidentom provincie Arturom Masom (Autor: SITA)

    Od parlamentných volieb, ktoré sa v Katalánsku konali v septembri 2015, sa v tomto regióne na severe Španielska nedarilo vytvoriť novú vládu. Bránili tomu spory medzi politickými stranami podporujúcimi nezávislosť Katalánska od Španielska.

    V snahe vyhnúť sa predčasným parlamentným voľbám sa však strany Spoločne pre Áno (Junts pel Sí) a menšia ľavicová ľavicová strana Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP) dnes dohodli na zložení novej katalánskej koaličnej vlády, spresnil Reuters.

    Ak by sa patová situácia v Katalánsku nevyriešila do 11. januára, boli by automaticky vypísané nové voľby do regionálneho parlamentu. Nové voľby by sa zrejme konali v marci a boli by v Katalánsku štvrté za posledných päť rokov.

    Mas v posledných voľbách viedol kandidátsku listinu strany Spoločne pre Áno, ktorá vlani na jeseň vyhrala predčasné voľby do regionálneho parlamentu, kde však nemá väčšinu.


     

    - Reklama -