Kandidát na post šéfa eurokomisie chce znížiť voličský vek na 16 rokov: Mladí ľudia vedia, čo chcú

    0
    Frans Timmermans (Autor: TASR)

    Jeho hlavný rival pre túto funkciu, nemecký europoslanec a volebný líder Európskej ľudovej strany (EPP) v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Manfred Weber by nechal o tejto téme rozhodnúť členské krajiny EÚ.

    “Mladí ľudia vedia, čo chcú,” týmito slovami obhajoval Timmermans svoj návrh na zníženie voličského veku počas predvolebnej televíznej diskusie, ktorú v utorok v Kolíne pripravil nemecký televízny kanál ARD.

    Súperom kandidáta Strany európskych socialistov (PES) bol Manfred Weber. Ich diskusie sa týkali “pálčivých” tém ako sú terorizmus a klimatické zmeny, ale aj väčšia účasť mladej generácie na politickom živote Európy.

    Väčšina doterajších európskych predvolebných prieskumov verejnej mienky dáva EPP najväčšie šance na víťazstvo v eurovoľbách, ktoré sa v členských krajinách uskutočnia v dňoch 23. až 26. mája.

    Európski ľudovci by mali opäť získať najviac kresiel v zákonodarnom zbore EÚ, hoci menej ako sa im to podarilo pred piatimi rokmi.

    Weber na otázku, či aj on podporuje zníženie minimálneho voličského veku, povedal, že rozhodnutie o tejto otázke treba ponechať na vlády jednotlivých členských štátov a nie na európske inštitúcie v Bruseli.

    Zároveň však dodal, že v každom prípade ide o tému, ktorá by mala byť predmetom verejných diskusií.

    V roku 2019 je podľa prieskumov na objednávku EP oprávnených voliť okolo 373 miliónov občanov EÚ (okrem Británie), z toho je podľa odhadov 33,4 milióna prvovoličov vo veku 18 rokov.

    - Reklama -