Kancelária Jobbiku na Slovensku stále funguje. Porušuje zákon?

    0
    Podpredseda maďarskej extrémistickej opozičnej strany Jobbik István Szávay (Autor: indafoto.hu)

    Maďarský politik si svoju kanceláriu otvoril v meste Dunajská Streda na južnom Slovensku. Poslanec vtedy na stretnutí s novinármi povedal, že ide o ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami.

    „Prijímaciu kanceláriu raz týždenne môžu navštíviť ľudia so svojimi problémami. Očakávať ich budú členovia hnutia Jobbik na Slovensku, ale ak mi čas dovolí, prídem aj ja,“ vyjadril sa ešte v októbri Szávay. Dodal tiež, že očakáva návštevníkov s problémami so zachovaním maďarskej identity.

    Napriek zákonu, ktorý poslanecké kancelárie podobné tej Szávayovej zakazuje, úradovňa Jobbiku v Dunajskej Strede stále funguje. Podľa Nového Času dokonca odvtedy v okne úradovne pribudla zástava so symbolom bývalého Rakúsko-Uhorska, Veľkého Maďarska.

    Ministerstvo vnútra si so Szávayom zatiaľ nevie dať rady. Zaslali mu výzvu na vyjadrenie pred viac ako mesiacom. Adresáta však nezastihlo a zásielku z dôvodu neprevzatia v odbernej lehote vrátili. Ministerstvo preto zaslalo opakovanú výzvu s lehotou na vyjadrenie. „Po vyjadrení bude ministerstvo vnútra konať v súlade so zákonom,“ uviedlo ministerstvo pre Nový Čas. 

    - Reklama -