Kancelár českého prezidenta nezískal bezpečnostnú previerku. Vo funkcii tak skončí

    0
    Vratislav Mynář (Autor: Hans Štambera)

    Mynář v ostatnom čase musel vysvetľovať podozrivo lacný nákup pražskej vily a otázniky visia aj nad jeho podnikateľskou minulosťou a predovšetkým nad doteraz nie úplne vyjasneným angažovaním sa v kauze Petrcíle, spojenej s procesom odštátnenia ostravskej Novej huty.

    Dôvody negatívneho postoja úradu zatiaľ však nie sú jasné, s najväčšou pravdepodobnosťou o nich bol už informovaný prezident Miloš Zeman.
    Z predchádzajúcich slov hlavy štátu vyplýva, že bez previerky Mynář na Pražskom hrade nezostane. „Vratislav Mynář si predovšetkým bude musieť urýchlene urobiť previerku. To je conditio sine qua non (nevyhnutná podmienka),“ vyhlásil Zeman koncom októbra 2013 v Českej televízii.

    „Nastupujú dve možnosti – buď si tú previerku dorobí, to znamená, že ju dostane, a potom zostane kancelárom, alebo si ju nedorobí, potom prestane byť kancelárom a ja si budem zháňať kancelára nového,“ doplnil vtedy český prezident.

    Ten sa podľa informácií Práva počas uplynulých siedmich dní stretol na Pražskom hrade hneď dvakrát s riaditeľom NBÚ Dušanom Navrátilom a o Mynářovej situácii hovorili. Zeman údajne závery NBÚ nijako nespochybňoval a ani na Navrátila nijako netlačil.

    - Reklama -