Kanadu pobúril doživotný trest, ktorý kanadskému duchovnému udelili v KĽDR

    0
    Kanadský pastor Hyeon Soo Lim pred súdom v KĽDR (Autor: SITA)

    Najvyšší súd KĽDR dnes 60-ročného Lima odsúdil na doživotie ťažkých prác za “rozvratnú činnosť” voči štátu. Hovorkyňa kanadskej vlády uviedla, že Kanade nebolo umožnené stretnúť sa s duchovným od februára, keď ho zadržali úrady v KĽDR, čo označila za “vážne porušenie Viedenského dohovoru o konzulárnych stykoch”.

    Lim (60) emigroval do Kanady z Južnej Kórey v roku 1986 a je kanadským občanom. V Toronte sa staral o 3000-člennú kórejskú presbyteriánsku farnosť. Do KĽDR vycestoval 31. januára z Číny na rutinnú humanitárnu misiu. Predtým Severnú Kóreu navštívil viac než 100-krát, uviedol hovorca jeho rodiny.
    Cieľom jeho cesty bolo podporiť humanitárne projekty v KĽDR, kde jeho farnosť podporuje miestny ústav sociálnej starostlivosti, materskú školu a detský domov.
    Lim sa na júlovej tlačovej konferencii zvolanej úradmi KĽDR priznal k sprisahaniu so zámerom zvrhnúť severokórejskú vládu. Ďalší cudzinci zadržaní v Severnej Kórei, ktorí boli neskôr prepustení, však uviedli, že ich počas väznenia k podobným výrokom a priznaniam prinútili.

    KĽDR má veľmi prísne opatrenia zamerané proti misionárskym a náboženským aktivitám, ktoré považuje za ohrozenie postavenia vládneho režimu. Už ponechanie biblie na verejnom mieste môže viesť k zatknutiu a tvrdému postihu. USA i Kanada vystríhajú svojich občanov pred cestou do Severnej Kórey.

    - Reklama -