Kanadský premiér drží slovo. Do konca roka prijmu 25-tisíc Sýrčanov.

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)

    Nový predseda vlády neodstúpil od pôvodného záväzku Kanady, ktorá prisľúbila, že do 31. decembra prijme na svoje územie 25.000 Sýrčanov. Čin zrealizuje aj napriek tomu, že viacero štátov po parížskych teroristických útokoch z 13. novembra od podobných záväzkov postupne upúšťa. Podrobnosti o tom, ako sa sýrski utečenci dostanú do Kanady a kde budú ubytovaní, by mal Trudeau oznámiť dnes. 

    “Každý súhlasí, že Kanada musí robiť viac a musí prijať 25.000 utečencov,” uviedol Trudeau po pondelňajšej schôdzke s lídrami jednotlivých provincií. Upozornil, že silné bezpečnostné previerky ostanú v platnosti i naďalej. Agentúra AP v tejto súvislosti uviedla, že dnešné vyhlásenie pravdepodobne znepokojí množstvo amerických republikánskych senátorov, ktorí si neprajú sýrskych utečencov na americkom kontinente. 

    Prijímanie utečencov a imigrantov však podľa premiéra provincie Québec Phillipa Couillarda patrí ku kanadskej tradícii. Kanada si dlhodobo zakladala na tom, že svoje dvere otvára žiadateľom o azyl viac než ostatné štáty. V časoch kríz v minulých desaťročiach Kanada vždy premiestňovala utečencov rýchlo a vo veľkých počtoch, pripomenula AP. 

    Koncom 90. rokov priviezli úrady tohto severoamerického štátu na svoje územie vyše 5000 osôb z Kosova a v roku 1972 viac než 5000 ľudí z Ugandy. V rokoch 1979-80 zasa do Kanady premiestnili 60.000 Vietnamcov. Od skončenia druhej svetovej vojny tam pricestovalo zhruba 1,2 milióna utečencov. 

    - Reklama -