Kam všade strká prsty George Soros? Masívny únik dokumentov: voľby v Európe, podpora Clintonovej

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Jeden z hlavných finančných sponzorov prezidentskej kampane Hillary Clintonovej George Soros nie je aktívny iba na pôde Spojených štátov. Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že prostredníctvom svojej mimovládnej organizácie ovplyvňuje politickú scénu po celom svete vrátane volieb v európskych krajinách.

    Organizácia DC Leaks zverejnila vyše 2 500 zmlúv, excelovských tabuliek a mediálnych plánov mapujúcich aktivity mnohých Sorosových organizácií, najmä Open Society Foundations, prostredníctvom ktorých finančný magnát ovláda zahraničné vlády a finančné inštitúcie. Zrejme najznepokojujúcejším zistením je Sorosova finančná podpora bývalej ministerky zahraničných vecí Spojených štátov Hillary Clintonovej.

    Svetoznámy investor doteraz prezidentskej kampani Hillary Clintonovej a niektorých ďalších demokratov venoval vyše 25 miliónov dolárov. Dá sa však očakávať, že do novembrových volieb sa toto číslo podstatne navýši.

    Konzervatívne dezinformácie

    Soros ďalej poskytol finančné prostriedky mimovládnej organizácii Media Matters, ktorá bola založená Davidom Brockom v úmysle zastaviť šírenie konzervatívnych dezinformácií v amerických médiách. David Brock je už dlhoročným blízkym spolupracovníkom Hillary Clintonovej, ktorej pomáha napríklad so šírením proclintonovskej ideológie na americkom internete.

    Niektoré zo zverejnených dokumentov ďalej poukazujú na to, že Soros bohato prispieva think-tanku Center for American Progress, ktorý založil jeden z Clintonovej manažérov prezidentskej kampane John Podesta. Rovnaká organizácia stojí aj za proclintonovským online médiom ThinkProgress.com.

    Informácie o istej forme spolupráce medzi Georgeom Sorosom a Hillary Clintonovou siahajú až do obdobia, keď Clintonová pôsobila vo funkcii ministerky zahraničných vecí Spojených štátov. Jeden z e-mailov zverejnených serverom WikiLeaks v roku 2011 dokazuje, že Soros odporučil Clintonovej, aby zasiahla do vnútorných záležitostí Albánska, čo Clintonová urobila.

    Panama Papers

    Soros ďalej priamo profitoval zo zmluvy o voľnom obchode s Panamou, podpísanej v roku 2011, o ktorú sa do veľkej miery zasadila Clintonová. Väčšina zo Sorosových aktív bola súčasťou škandálu nedávno zverejneného prostrednom takzvaných Panama Papers. Podpísaná dohoda medzi USA a Panamou umožnila mnohým miliardárom krajinu využiť ako daňový raj.

    Ďalšie podozrenie budí spoločná večera, ktorá sa podľa servera Observer mala uskutočniť medzi Sorosovým synom Alexandrom a Clintonovej volebným partnerom, senátorom Timom Kainom.

    Napriek všetkým uniknutým informáciám Demokratická strana stojí za svojou kandidátkou Hillary Clintonovou; masívny príliv peňazí pumpovaný do jej prezidentskej kampane vraj na jej rozhodovanie vo funkcii prezidentky Spojených štátov nebude mať žiadny vplyv.

    Soros je veľmi aktívny aj na starom kontinente

    Organizácia DC Leaks všetky dokumenty zverejnila na svojich stránkach. Súbory sú rozdelené podľa kontinentov, v ktorých Sorosova organizácia vykonáva svoju činnosť. Po nahliadnutí do zložky Európa je ihneď zrejmé, že Sorosove financie ovplyvňujú dianie v takmer všetkých európskych krajinách.

    Pre svoje aktivity Soros využíva druhú najväčšiu americkú nadáciu Open Society Foundation, pod ktorú spadá mnoho ďalších nadácií, ktoré pôsobia primárne v strednej a východnej Európe. Soros ich založil už v 80. rokoch, keď sprvu začal podporovať hnutia ako poľskú Solidaritu a československú Chartu 77. Jeho cieľom bolo vychýliť krajiny strednej a východnej Európy zo socialistického orbitu a pevne ich umiestniť do kapitalisticky-trhového prostredia.

    Jednou z takýchto nadácií pôsobiacich už od počiatkov deväťdesiatych rokov na Ukrajine je International Renaissance Foudation, ktorá má sídlo v Kyjeve a finančne sponzoruje mnohé ukrajinské mimovládne organizácie, kultúrne a akademické inštitúcie, vydavateľstvo a iné organizácie podobného typu.

    Nadácia Open Society aj v Bratislave

    Jeden z dokumentov s názvom IRF Ukraine budget 2014 obsahuje presný výpis rozpočtu organizácie na rok 2014. Okrem iného sa v ňom vydeľujú finančné prostriedky na školenie ukrajinských sudcov a advokátov. Granty sú tiež udeľované ukrajinským investigatívnym novinárom a protikorupčným pracovníkom.

    Ďalším pre európskeho čitateľa veľmi zaujímavým dokumentom je zložka s názvom European Election Portfolio Review graphs and figures, ktorá dokumentuje aktivity nadácie Open Society Initiative for Europe z roku 2014. Dokument obsahuje prehľad výdavkov spojených s volebnou tematikou v jednotlivých európskych krajinách.

    Piatimi prioritnými štátmi boli v roku 2014 Francúzsko, Maďarsko, Grécko, Taliansko a Holandsko. Celkové výdavky Sorosovej nadácie na európske volebné projekty v roku 2014 predstavovali 6,16 milióna dolárov. Nadácia má zastúpenie aj v Bratislave.

    Všetky dokumenty sú k nahliadnutiu TU.

    - Reklama -