Kam sa hrabú naši parlamentní bitkári. Pozrite si, ako si účty vybavujú poslanci v Kosove

    0
    Slzotvorný plyn v kosovskom parlamente v Prištine (Autor: SITA)

    Donika Kadajová-Bujupiová z opozičnej strany Aliancia budúceho Kosova (AAK) odistila kanister obsahujúci slzotvorný plyn vo chvíli, keď sa predseda parlamentu chystal otvoriť aktuálne zasadnutie. Zákonodarcov zo sály okamžite evakuovali. Dohoda, sprostredkovaná Európskou úniou s cieľom zlepšiť vzťahy medzi Prištinou a Belehradom, okrem iného dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Opozícia v Kosove sa pokúša prinútiť vládu, aby od dohody odstúpila, pretože podľa nej ohrozuje ťažko získanú zvrchovanosť Kosova.

    Opozičný blok zostavený z hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie budúceho Kosova (AAK) a Iniciatívy pre Kosovo (NISMA) vyhlásil, že bude narušovať činnosť parlamentu, pokým vláda neodvolá túto dohodu – ako aj ďalšiu vymedzujúci hranice s Čiernou Horou.
    Bol to už druhý útok kosovskej opozície slzotvorným plynom na zasadnutie parlamentu v jednom týždni. Vo štvrtok 8. októbra po vypustení slzotvorného plynu z niekoľkých kanistrov muselo viacero poslancov vyhľadať lekárske ošetrenie.

    - Reklama -