Kaliňákov rezort pod paľbou medzinárodného súdu. Tentokrát za policajné násilie voči rómskemu chlapcovi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Rozsudok v prípade Adam proti Slovenskej republike vyhlásili 27. júla. Dnes mladý muž mal v čase údajného incidentu 16 rokov. Podľa jeho právnej zástupkyne Vandy Durbákovej ESĽP potvrdil, že slovenské štátne orgány pri vyšetrovaní zlyhali, čím vážnym spôsobom zasiahli do jeho práv.

    „Zodpovedné štátne orgány by mali konečne podniknúť rázne kroky, aby sa prípadom policajného násilia predišlo a mali by za každých okolností zabezpečiť naozaj účinné vyšetrovanie a potrestanie páchateľov v prípade, že sa taký prípad vyskytne,” vyzvala Durbáková.

    Pre programového koordinátora mimovládnej organizácie Štefana Ivanca nie je rozhodnutie ESĽP prekvapujúce. „Slovensko dlhodobo kritizujú mnohé medzinárodné inštitúcie za pretrvávajúce prejavy policajnej brutality voči príslušníkom rómskej menšiny u nás aj za nedostatky vo vyšetrovaní takýchto prípadov,“ skonštatoval.

    Vyšetrovanie prípadov násilnej trestnej činnosti by malo z pohľadu Ivanca prejsť zmenou a mala by sa posilniť jeho nezávislosť a kvalita. „Orgány činné v trestnom konaní majú v súčasnosti na stole viacero ďalších prípadov možného policajného násilia. Verím, že sa s aktuálnym rozhodnutím ESĽP naozaj podrobne oboznámia,“ doplnil.

    Mučenie?

    Rómskeho chlapca zadržali spolu s ďalšími dvoma 18. decembra 2010 príslušníci obvodného oddelenia polície pre podozrenie, že napadli 12-ročného chlapca a zobrali mu mobil. Odviedli ich na policajnú stanicu, kde ich podľa chlapcovej výpovede zadržiavali približne 13 hodín počas nasledujúcej noci. Na chlapcov mali vyvíjať psychický a fyzický nátlak s cieľom vynútiť priznanie k trestnej činnosti. Mali ich biť päsťami a dlaňami, čím im mali spôsobiť zranenia s dĺžkou liečenia sedem dní. Počas celej noci si chlapci údajne nemohli sadnúť ani ľahnúť a nebolo im poskytnuté jedlo ani voda, opísala poradňa incident tak, ako sa mal stať podľa chlapcovej výpovede.

    Poškodený podal v zastúpení svojej matky v januári 2011 trestné oznámenie, ktoré prešetrila policajná inšpekcia. Vyšetrovateľ odmietol oznámenie ako zjavne nedôvodné. Konštatoval, že k policajnému násiliu nedošlo. Rómsky chlapec následne neuspel so sťažnosťou na vojenskej prokuratúre, generálnej prokuratúre ani ústavnom súde.

    ESĽP nepovažoval za preukázané, že sťažovateľ bol vystavený fyzickému násiliu počas predbežného vypočúvania, ako to tvrdil, informovalo ministerstvo spravodlivosti, ktoré stálo v Štrasburgu na opačnej strane. „Vo svojom rozsudku ESĽP uviedol, že sťažovateľove tvrdenia týkajúce sa zlého zaobchádzania sú všeobecné a nie sú podložené žiadnymi dôkazmi, kým listinné dôkazy, ktoré predložila vláda, sa zdajú byť podrobné a systematické,“ priblížil rezort.

    Štrasburský súd však kritizoval, že inšpekcia namiesto vyšetrovania sťažovateľových tvrdení z vlastnej iniciatívy preniesla na neho dôkazné bremeno. Nevykonala žiadne kroky s cieľom odstrániť rozpory vo verziách týkajúcich sa zranenia chlapca, ku ktorému malo dôjsť v dôsledku bitia zo strany policajtov.

    Chlapcovo trestné oznámenie, týkajúce sa neinformovania jeho právnych zástupcov o jeho zadržaní, neposkytnutia vody a jedla počas jeho zadržania a jeho nevypočutia ihneď po zatknutí, bolo navyše bez ďalšieho vysvetlenia zamietnuté s odôvodnením, že orgány činné v trestnom konaní sa nedopustili pochybenia. Tejto časti sťažnosti nevenoval pozornosť ani ústavný súd, poukázal štrasburský súd.

    - Reklama -