Kaliňák to robí stopercentne. Lepšia koalícia je nepredstaviteľná a do roku 2020 vydrží, hovorí novopečený podpredseda Smeru

    0
    Richard Raši (Autor: TASR)

    “Mojím cieľom je byť priamou linkou od ľudí z celého Slovenska smerom k vedeniu strany, a teda aj k vláde, aby sa problém, ktorý je v teréne reálny a ktorý ľudia cítia, že ho treba riešiť, dostal čo najkratšou linkou tam, kde sa tvorí legislatíva a kde sa dá vyriešiť,” vyhlásil Raši.

    Regionálna politika bola podľa jeho slov vždy najsilnejšou stránkou Smeru-SD. Množstvo problémov, ktoré musia riešiť ministri, im však neumožňuje byť aj politikmi, myslí si. “Ide o to, aby nedošlo k izolácii od bežných problémov, lebo život v regiónoch je úplne iný ako v hlavnom meste, má svoje špecifiká,” uviedol Raši s tým, že tu vidí možnosti svojho pôsobenia na poste podpredsedu strany.

    Chce byť nápomocný aj pri implementácii akčných plánov pre najmenej rozvinuté regióny, pričom za dôležité považuje zadefinovať problém, napríklad tvorbu pracovných miest, kvalifikovanej pracovnej sily a jej mobility, podporu firiem, ktoré vytvárajú pracovné miesta, dopravnú infraštruktúru a zadefinovaný problém z terénu doniesť na miesta, kde sa rozhoduje.

    “Smer stratil z dominancie, ktorú do župných volieb mal, stratil aj niekoľkých poslancov a županov, stále je však stranou, ktorá získala najviac poslancov,” poznamenal Raši k výsledkom volieb. Za poklesom počtu predsedov VÚC a poslancov vo voľbách vidí viacero dôvodov.

    “Jedným je aj to, že sme nedokázali výsledky, ktoré sa urobia na národnej alebo aj lokálnej úrovni, odprezentovať ľuďom tak, aby pochopili, že tie konkrétne opatrenia, ktoré im vytvárajú pracovné podmienky a zlepšujú životy, urobil niekto, kto reprezentuje nejakú politickú stranu,” skonštatoval Raši. Jeho prehru v súboji o predsedu kraja mali ovplyvniť aj lokálne témy ako parkovacia politika a rekonštrukcia električkových tratí v Košiciach, nevytvorenie koalície s vládnymi stranami na krajskej úrovni či mobilizácia opozície. 

    “Minister Kaliňák vykonáva svoju prácu absolútne stopercentne,“ povedal Raši na margo straníckeho kolegu. „Na poslednej mimoriadnej schôdzi Národnej rady sme sa jej uchopili aktívne a začali sme my rozprávať o opozícii a schôdza nevyznela ako odvolávanie ministra, ale ako obhajoba opozície za jej minulosť,” dodal. 

    Lepšiu než súčasnú koalíciu si Raši nevie predstaviť. “Táto koalícia funguje dobre a plní všetko, štátu a ekonomike sa darí, verím že do roku 2020 vydrží,” povedal. Verí tiež, že víťazom ďalších volieb bude opäť Smer-SD, ktorý bude o novej vláde rokovať s proeurópskymi stranami. “Našou jedinou možnosťou je byť súčasťou Európy, lebo sme veľmi malí nato, aby sme šli proti všetkým z hľadiska meny, ekonomiky a bezpečnosti,” uzavrel Raši.

    - Reklama -