Kaliňák súčasne letel aj sedel. Kočner len sedí a Bašternák by sedieť mal, komentuje Kňažko

    0
    Milan Kňažko (Autor: TASR)

    Ako konštatuje vo svojom komentári, po letnej sezóne, kedy poslanci nerokovali, sa pustili do práce, a to z dôvodu, aby zlepšili podmienky každému občanovi Slovenska. „Idú na to skutočne systémovo a vytvárajú trend na dlho udržateľný rozvoj. Zadarmo! Poukazy a balíčky všetkým rovnako! Niečo mi to pripomína. Mikuláš, dedo Mráz, teta Zima a Santa Klaus už proti tomu nemajú šancu ani vtedy, keby sa spojili,“ píše ironicky.

    Pozrel sa aj na kauzy a návrhy niektorých vládnych poslancov, pri ktorých by bol nerád, ak by upadli do zabudnutia. Začal pri bývalom ministrovi Kaliňákovi a jeho darčeku od ministra vnútra Spojených arabských emirátov šejka Saifa Bina Zayeda Al Nahyana. Išlo o motocykel v hodnote 200-tisíc eur, ktorý bude musieť vysvetliť na Výbore pre nezlučiteľnosť funkcií.

    „Najlepší minister vnútra povedal, že to bol prejav priateľstva. V novodobej politickej histórii by sme takýto horúci prejav priateľstva medzi dvoma ministrami vnútra márne hľadali. Je to príliš silný prejav citu, dokonca aj na lásku,“ konštatuje s tým, že niekto by Kaliňákovi mal pripomenúť, že v tom prípade patrí daný motocykel štátu. Ale motorku radšej umiestnil do múzea, kde si Slováci podľa Kňažka môžu pozrieť, ako vyzerá skutočné priateľstvo.

    Ako dodáva, o jeho veľkorysosti sa Slováci presvedčili aj v prípade požičania vládnej letky vietnamskej delegácii v júli minulého roku. V ňom mal sedieť unesený vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh, pričom samotný Kaliňák mal rovnako byť v danom špeciáli. No ním nakoniec neletel, ale bol doma. „Úžasné! Súčasne letel aj sedel. Niekto, napríklad Kočner, len sedí. Niekto zas, napríklad Bašternák, ani nesedí a mal by. Možno zodpovední čakajú, že odletí,“ ironicky dodáva.

    Komentáru sa nevyhol ani bývalý premiér a predseda najúspešnejšieho politického projektu. Kňažko si posvietil na jeho žiadosť, aby mu bola druhýkrát predĺžená ochranka. „Ochranka, ktorá presťahovala Troškovú, teraz presťahuje plukovníka. Bravo! Som rád, že si konečne uvedomil, že človek s chorobne zvýšeným sociálnym cítením nemôže bývať v bytovke Bonaparte v byte daňového podvodníka,“ vysvetlil.

    Podobne sa pustil aj do predsedu parlamentu. Ohodnotil jeho snahu o rozvoj cestovného ruchu pomocou dovolenkových poukazov na Slovensko, ktoré podľa Kňažka prišlo po ‚vyriešení‘ problémov v školstve a vede, či problémov farmárov a poľnohospodárov. Ako v úvodzovkách dodáva, verí, že sa mu to podarí rovnako, ako presadenie trinástych a štrnástych platov.

    „Mal by ešte využiť svoj nevšedný diplomatický talent a znovu navštíviť ruskú dumu. V rámci veľkej slovanskej vzájomnosti by mu jeho dobrí priatelia mohli prezradiť, ako to bolo s tým uneseným Vietnamcom. Mal by to urobiť ako priateľské gesto k svojmu koaličnému partnerovi. Mohlo by to znamenať koniec konšpiračných teórií a nespravodlivého obviňovania Kaliňáka,“ uvádza. 

    Na záver aj pridal jeden príbeh zo života zo začiatku 70. rokov, keď sa obrovským hitom na Slovensku stal Krstný otec. V tom čase si ho odchytil istý komunistický funkcionár, ktorý s ním na tému románu diskutoval a chcel, aby jedným slovom opísal posolstvo filmu. Napriek tomu, že sa o to viackrát pokúšal, nikdy nebol spokojný s jeho odpoveďou. „Keď som znovu zlyhal, povedal som, že to vzdávam. Na to pokýval hlavou a s víťazoslávnym úsmevom povedal jedno jediné slovo. Priateľstvo.“  

     

    - Reklama -