Kaliňák si to po slovách o neexistujúcej korupcii zlizol. Politici na ňom nenechali nitku suchú… Toto mu odkazujú

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Jeho vyjadrenie vyvolalo vlnu negatívnych ohlasov. Minister vnútra Robert Kaliňák si svojím dnešným vyhlásením o tom, že korupcia na najvyšších miestach na Slovensku neexistuje, vyslúžil ostrú kritiku z radov koaličných, ako aj opozičných poslancov.

    Celý článok TU.

    „To je asi také, ako keby povedal, že slovenskí kozmonauti nemôžu pristáť na Mesiaci, lebo žiadny okolo planéty neobieha,“ ponúkol zaujímavý, hoci strohý inotaj poslanec SaS Martin Poliačik.

    Zhovorčivejší, no takisto kritický bol aj člen inej opozičnej partaje, konkrétne Peter Pčolinský zo Sme rodina.  

    „Pán Kaliňák týmto svojím vyhlásením vlastne povedal, že korupcia na Slovensku neexistuje. A tak ako som už niekde čítal, kľudne dnešný deň vyhlásme za pamätný Deň boja proti korupcii. Jednoducho minister vnútra povie, že korupcia na tých najvyšších miestach neexistuje, tak potom asi žijeme v úplne ideálnej krajine, keď všade naokolo (v susedných krajinách) je korupcia stíhaná a zatvárajú sa ministri, primátori, starostovia. Tých príkladov vidíme v Európe nenormálne veľa,“ povedal Parlamentným listom Pčolinský.

    Kollárovec reagoval na ministrovo vyhlásenie už predtým prostredníctvom Facebooku, keď na svojej nástenke“ zdieľal veľavravný status: „On si snáď robí srandu!!!“ 

    Na otázku, respektíve tvrdé postihy smerom ku korupčníkom, ako sme mohli vidieť nedávno trebárs v Južnej Kórei, reagoval Pčolinský jednoznačne.

    „Ale veď jasné. V tých normálnych krajinách je bežné, že minister pri podozrení odstupuje a pri evidentnom preukázaní (korupcie) je jednoducho stíhaný, ide do basy', odsedí si to a vybavené. U nás – skutok sa nestal a ak sa náhodou stal, zasiahne prokurátor, ideálne ten špeciálny a ktorý povie, že skutok sa nestal. Jednoducho to je právne chorý štát u nás,“ uzavrel.

    Medzi dlhodobo najväčších kritikov v Kaliňákovej materskej strane Smer-SD patrí europoslankyňa a spoluzakladateľka strany Monika Beňová. Tá však ponúkla skôr plošný, celoslovenský pohľad na korupciu, pričom Kaliňákovo meno ani raz nespomenula.

    S odstránením korupčného nešváru by sa však podľa europoslankyne malo začať práve na najvyšších miestach, teda odhora nadol.

    „Viete, tí ľudia, ktorí sú vystavení požiadavkám korupcie, tí sú v tom nevinne. Proti tomu sa dá bojovať len dobrou legislatívou a tým, že politici potlačia korupciu v rámci vyšších orgánov, aby sa to odtiaľ dostalo potom do celej spoločnosti,“ myslí si skúsená politička.

    Ak práve volení zástupcovia ľudu nepôjdu v tomto smere príkladom, bude korupčný mor aj naďalej trápiť Slovensko. Samotnú korupciu pritom Beňová považuje za najväčšiu výzvu z dlhodobého hľadiska v rámci zlepšenia kvality života a služieb v krajine.

    „Žiaľbohu, korupcia je na Slovensku najväčší fenomén a je na všetkých miestach. Od tých najvyšších až po tie najnižšie v rámci štátnej aj verejnej správy a je to pre Slovensko najväčšia výzva, aby proti tomu bojovalo. A tým mám na mysli hlavne slovenských politikov,“ povedala Parlamentným listom.

    Naopak, veľmi konkrétne a kriticky poukázal na Roberta Kaliňáka poslanec OĽaNO Jozef Viskupič. Ten vo svojom facebookovom statuse okrem iného spomína, že ide o „výrok úrovne 3-ročného dieťaťa, ktoré keď zavrie oči, hovorí – ja tu nie som. Pri dieťati to je milé, pri Kaliňákovi nebezpečné“.

    Okrem toho Viskupič ešte prirovnal Kaliňáka ku slepému chirurgovi, ktorý „uspal pacienta a reže hlava-nehlava“.

    Cez svoj profil na sociálnej sieti zareagovala aj Viskupičova stranícka kolegyňa Veronika Remišová, ktorá vo svojom pomerne dlhom statuse napríklad vymenovala kauzy posledného obdobia.

    „Nástenkový tender, predražená kompa, zmluvy tety Anky, mýtny tender, krytie daňových podvodov, Bašternák a jeho vratky – to sú vymyslené príbehy?“ pýta sa poslankyňa.

    Tá v závere svojho statusu tiež porovnala súčasný stav „Made in Slovakia“ so situáciou v zahraničí.

    „Kým v iných krajinách polícia bez problémov vyšetruje úradujúcich ministrov a premiérov, Kaliňákova polícia nevie pánu Ficovi doručiť ani len predvolanie na súd,“ uzavrela Remišová.

    - Reklama -