Kaliňák sa znova pustil do Kisku pre ovracané lietadlo: Aké zdravotné problémy? Trápna obrana. Dobre vedia, aký žúr bol na palube

    0
    Prezident SR Andrej Kiska na palube lietadla (Autor: TASR - Martin Baumann)

    Vysoký predstaviteľ koaličného Smeru Robert Kaliňák tvrdí, že to nie on má problém s prezidentom, lež Andrej Kiska s ním. Úradujúci minister vnútra sa tak vyjadril po dnešnom rokovaní vlády.

    „Ja nemám konflikt s pánom prezidentom Kiskom, on má konflikt so mnou. Ja som iba odpovedal na jeho útoky, ktoré sú tu za posledných deväť mesiacov pomerne pravidelne. On má problém so mnou. Jemu prekáža viac to, že sa dostali na verejnosť jeho problémy a už je takým zvykom, že vždy je na vine minister vnútra. Bez ohľadu na to, kto tam sedí. To je aj prípad pána Matoviča, ktorý útočí presne pre toto isté. Ja za to nemôžem, že majú tieto problémy. To nie je vec polície, ale finančnej správy. Čo ja s tým mám?“ položil si rečnícku otázku hneď na úvod svojho výstupu Kaliňák.

    Čo s faktúrami?

    Kaliňák je vraj pripravený prezidentovi Kiskovi opäť vystaviť faktúry za jeho lety domov do Popradu. Kaliňák to uviedol v stredu po rokovaní vlády v reakcii na to, že Kancelária prezidenta poprela jeho informáciu, že v minulosti dostávala faktúry za tieto lety, ale ich neuhrádzala.

    Kaliňák vysvetlil, že neuhradené faktúry nemôže teraz ukázať, pretože boli stornované. Upozornil, že vyjadrenie prezidentskej kancelárie, že nikdy žiadnu faktúru nedostala, je zavádzajúce, nakoľko šlo podľa neho o súkromné lety hlavy štátu. „Veď to je súkromná vec, to zo štátnou funkciou nemá nič spoločné,“ predpokladá minister, že faktúry boli vystavené priamo na Kisku. „Keď to má chuť zaplatiť, ja mu ich vystavím nanovo, to je najmenej,“ vyhlásil pred novinármi Kaliňák s tým, že prezident sa mohol ozvať, ak mal pocit, že svoje faktúry nevie nájsť.

    Ako ďalej Kaliňák pripomenul pre Tablet.TV, na výčitky prezidentskej kancelárie, že je ľudsky úbohé vysmievať sa človeku, ktorý má na palube zdravotné problémy, už nechce a nebude reagovať.  

    „Myslím si, že oni veľmi dobre vedia, aký žúr tam bol na palube. A asi to nesúviselo s tým, že niekto sa bál lietania alebo nejakej turbulencie. To je trápna obrana a nebudem sa k tomu vracať,“ uviedol sarkasticky Kaliňák.

    Minister vnútra sa však vrátil k mediálnej kritike Viery Tomanovej spred vyše 10 rokov, keď si vtedajšia ministerka práce nechala do portugalskej metropoly Lisabon poslať luxusnú limuzínu.

    „To bola vtedy trojtýždňová kauza, pomaly ju (Tomanovú) išli odvolávať. Že zneužila použitie auta. No išla na pracovnú cestu. Takže sa zamyslite, v akej podobe ste to vtedy mali na titulkách a čo je to prelietanie (Kiskových) 319 letov domov. Viete, je jednoduché rozdať 50-tisíc za rok zo svojho platu pre ľudí a potom prelietať z ich peňazí milión. Tak to je také vtipné,“ konštatoval pred novinármi minister.

    Na margo Kiskových výrokov z minulosti, že ak visí nad niekým tieň podozrenia, mal by z politiky odísť, uviedol Kaliňák, že prezident „by sa mal zamyslieť nad tým, čo hovorí a potom ako koná“. 

    A na záver ešte podpredseda Smeru tvrdo odkázal Andrejovi Kiskovi: „Ak urobí nejaké daňové podvody a potom zneužije peniaze na svoju kampaň a následne chce ostatným kázať morálku, tak asi sa môže rozhodnúť, ako len chce. Je to jeho slobodné rozhodnutie.“ 

    - Reklama -