Kaliňák reaguje: Minischengen v rámci EÚ? Je to nebezpečné. Naša hranica je najstráženejšia

    0
    Hraničný priechod v Jarovciach (Autor: SITA)

    O myšlienke malého schengenského priestoru sa má skutočne diskutovať. Holandsko vraj túto tému načrtlo v diskusiách s Nemeckom a inými partnerskými krajinami. Európska komisia poprela, že by jej niekto takýto oficiálny návrh predložil. Náš rezort vnútra popiera existenciu takého bodu na zajtrajšom programe Rady ministrov vnútra a spravodlivosti.

    Hranicu strážia lepšie ako ostatné krajiny

    Slovensko tvrdí, že ako krajina, ktorá je súčasťou Schengenu, sa správa vzorne. V potenciálnom návrhu nevidí nič pozitívne. „Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by smeroval k jednému zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ,“ poslalo nám svoje stanovisko ministerstvo.

    Rezort vnútra zároveň pripomína, že Slovensko ako jedna z mála krajín dodržiava schnegenské pravidlá skutočne precízne. Okrem toho svoju vonkajšiu hranicu EÚ podľa ministerstva dôsledne stráži. „Patrí k najstráženejším v EÚ,“ zdôrazňuje rezort.

    De Maizeira to nenadchlo

    Hovorkyňa Európskej komisie podčiarkla, že  o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú v piatok diskutovať ministri vnútra krajín EÚ. Podľa agentúry Reuters, ktorá informáciu o možnom vytvorení minischengenu priniesla, by to bolo v rozpore s garanciami, ktoré zaručujú slobodu cestovania medzi členskými krajinami EÚ.

    Táto predstava nenadchla ani nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maizeiera, ktorý pripustil, že tému otvoril v rozhovore s ním holandský náprotivok Bert Koenders.
     

    - Reklama -