Kaliňák prehovoril o svojom konci. Zatiaľ ostávam, ale…Za týchto okolností skončím

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Minister odpovedal na otázku, či po skončení predsedníctva Slovenska v Rade EÚ nerezignuje, ako sa to spomínalo v kuloároch. Opozícia žiada, aby odišiel pre daňovú kauzu podnikateľa Ladislava Bašternáka, do ktorej má byť zapletený. Čelí tiež vyšetrovaniu pre kúpu podielu vo firme B. A. Haus od Bašternáka.

    „Tak už je 4. januára, takže už po Novom roku chvíľu som. Tak zatiaľ ešte áno,“ oznámil Kaliňák, že ministerský post nateraz neopúšťa. Podpredseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD vysvetlil, že funkcia ministra je závislá od dôvery, ktorú musí v neho mať predovšetkým predseda vlády, koaliční partneri, poslanecké kluby a väčšina v parlamente.

    „Ak takúto dôveru raz stratím a bude mi vysvetlené, že proste ju v tejto chvíli nemám, tak samozrejme moja pozícia končí. Nakoniec s tým žije každý politik, ktorý na takomto mieste sedí,“ doplnil. Kaliňák zároveň uviedol, že v nasledujúcom polroku sa vrátia ku kauzám z minulého roka. Nemohli sa im venovať práve kvôli slovenskému predsedníctvu, ktoré ho naplno zamestnávalo.

    „My sme mnohé veci, ktoré sa odohrali, museli prehliadnuť, nereagovať na ne, pretože sme na to jednoducho nemali čas. Pretože na to, aby ste pripravili kvalitnú odpoveď a vyargumentovali, prečo máme pravdu, to berie hodiny, ktoré sme v uplynulom čase nemali,“ vysvetlil.

    Viaceré kauzy pritom boli podľa Kaliňáka „nielen deformované, ale úplne vymyslené, alebo naopak legálne veci bolo označované za pomaly protiprávne“.

    „Tak chceme mnohé veci riešiť, pretože práca Národnej kriminálnej agentúry je mimoriadne úspešná, aj v porovnaní s mnohými krajinami, ktoré sa nám dávajú za príklad,“ ozrejmil. „Verím, že skončenie predsedníctva nám dá priestor, aby sme mohli mnohé veci podrobne vysvetliť, mohli sa k nim vrátiť, načrtnúť, akým spôsobom chceme fungovať ďalej,“ doplnil.

    - Reklama -