Kaliňák má ďalší problém. Polícia vraj mala ututlať podozrenia z podvodu jeho suseda, ktorý prenajíma byt Ficovi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Tomáš Kučírek)

    Podozrivý mal byť Bašternákov nákup siedmich bytov v objekte Bonaparte od Petra Hrkotáča za 12 miliónov eur, pričom sa trhová hodnota jedného bytu pohybuje niekde okolo 200-tisíc eur za byt. Bašternák je mesačným platcom DPH, z čoho mu vzniká nárok na uplatnenie si vratky, a to pri tejto transakcii využil a v roku 2012 si takúto vratku na kúpu bytov uplatnil v hodnote 2 miliónov eur, informuje Denník N.

    Detektívi daňového úradu zistili, že Bašternák previedol na účet Hrkotáča len 1,5 milióna eur, čo je suma, ktorá sa približne zhoduje s ich trhovou hodnotou. Vzniká tak podozrenie, že suma 12 miliónov eur bola len na papieri a Bašternákovi tak akvizíciu týchto luxusných nehnuteľností zabezpečil štát. V máji 2012 prebehla u Bašternáka aj daňová kontrola, pričom dve kontrolórky Daniela Slobodová a Petra Hanzelová pri nej oficiálne nezistili porušenie zákona. Slobodová onedlho postúpila na post vedúcej oddelenia daňového úradu.

    Nie som verejne činná osoba, nemám vedomosť, že by som bol za niečo stíhaný, a nechcem sa k ničomu vyjadrovať, ak chcete, pošlite mi otázky na mail, môžem sa na ne pozrieť. Ale nežijem verejný život,“ povedal Denníku N Bašternák.

    Koncom roka 2013 podal proti podozrivej aktivite trestné oznámenie Kriminálny úrad Finančnej správy pre podozrenie z podvodu pri uplatňovaní si vratiek DPH a krátenia dane. V rámci vyšetrovania v júli poskytol daňový úrad polícii informácie, že všetky tieto transakcie boli riadne evidované v daňových priznaniach Hrkotáča i Bašternáka, dôkaz o prevode peňazí kupca predajcovi stále chýba. Polícii to však stačí a vyšetrovateľka Tatiana Ujváryová nezačína trestné stíhanie, pretože podľa nej naň nie je dôvod. Podozrenie daňového úradu sa tak zamietlo pod koberec.

    - Reklama -