Kali sa oprel do Kisku. V prejave ste mali faktické chyby, pán prezident

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    „Možno mu ľudia, ktorí pripravovali prejav, niektoré veci nepovedali,“ myslí si minister Robert Kaliňák.

    Dobrým príkladom európskej solidarity je podľa Kaliňáka reakcia Slovenska na krízu na Ukrajine, kde pod hrozbou vlastnej energetickej bezpečnosti sme urobili reverzný tok plynu, čím sme zachránili Ukrajinu. „To je jeden z príkladov solidarity,“ povedal s tým, že v prípade rozhodnutia ministrov vnútra EÚ o kvótach Slovenská republika toto rozhodnutie považovala za nesprávne. „Takúto vážnu tému, ktorá súvisí s azylom a migračnou politikou, majú rozhodovať premiéri a nie ministri. Išlo o politickú tému. Došlo pri nej k zneužitiu mechanizmu,“ upozornil Kaliňák.

    Podľa ministra vnútra nie je možné volať po európskej solidarite, ak iné štáty porušia pravidlá EÚ. „Nie je možné uplatniť pravidlo, že môžu ministri rozhodnúť v prípade, že je rozhodnutie postavené na nezákonnosti. V prípade, že Grécko a Taliansko porušili pravidlá ochrany Schengenu, nie je možné, aby sme na základe týchto nezákonných postupov žiadali od iných štátov solidaritu,“ zdôraznil.

    Kaliňák tiež upozornil, že vojnovým utečencom neprináleží status azylu. „Vojnoví utečenci dostávajú doplnkovú ochranu, dočasné útočisko, aby sa mohli vrátiť späť do krajiny, odkiaľ odišli. Poukazovať na udeľovanie azylov vojnovým utečencom je nesprávne,“ kritizoval Kaliňák prezidentov prejav. Azyl je podľa neho určený na  individuálne prenasledovanie ľudí, ktorí sú prenasledovaní z náboženských dôvodov alebo sexuálnu orientáciu. „Tieto časti z prezidentovho prejavu vychádzali z nesprávnych údajov. Potom z jeho prejavu vyznelo, že je chybou, že Slovensko odmieta prijať utečencov, ktorých z veľkej miery považujeme za ekonomických migrantov, pretože nie sú len zo Sýrie, ale aj z Pakistanu, Bangladéša, kde žiadny konflikt neprebieha,“ uviedol šéf rezortu vnútra. Podpredseda Smeru-SD zároveň poukázal, že Slovensko nie je súčasťou Sovietskeho zväzu, aby za každých okolností muselo vyjadriť so všetkým súhlas. „Sme súčasťou demokratického zväzu krajín EÚ, a keď krajina s niečím nesúhlasí, môže využiť legitímne prostriedky,“ povedal.

    Zároveň upozornil, že dnes Maďarsko, napriek tomu, že krajinou prešlo 170 000 ľudí, má menej ako 2 000 utečencov. „Preto je zvláštne, že EK požaduje rozdeliť 54 000 utečencov z Maďarska, aj keď  tam žiadni nie sú. Ani číslo určené pre Grécko nezodpovedá realite. Solidarita nemôže fungovať ako mechanizmus smerom dopredu, že možno nejakí utečenci prídu a tých rozdelíme. To, že narastá migračná vlna, sme vedeli minimálne dva roky. To nebolo náhle, ale problém sa neriešil,“ uviedol.

    Slovenská konkrétna odpoveď na utečeneckú krízu bola podľa Kaliňáka naša pomoc Rakúsku. „My sme zatvorili hranice s Rakúskom alebo Nemecko? A prečo ich zatvorilo? Nemecký minister povedal, že hranice zavreli pre bezpečnostné riziko.  O riziku nehovoríme len my,“ konštatoval.

    Smeru-SD hrozí za postoj k migračnej kríze vylúčenie zo Strany európskych socialistov. „Návrh na pozastavenie členstva podal Talian Gianni Pittella. Možno zobral osobne naše upozornenia, že Taliani nedodržali pravidlá. Je to skôr jeho osobný problém. Nie je to o tom, že by sme pre členstvo v PES predali záujmy SR,“ vyhlásil.

    - Reklama -