Kádeháci sa opreli do Smeru. Parazitujete, odkázali im poslanci

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a poslanec za KDH Pavol Zajac (Autor: SITA)

    Vláda Smeru parazitovala podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka na zvýšenej sadzbe DPH posledné tri roky a zabránila jej skoršiemu poklesu. Ako povedal dnes na tlačovej besede, sadzba DPH totiž mala klesnúť už od začiatku tohto roku. „Ponechanie 20-percentnej DPH tento rok prinesie vláde 235 miliónov eur. Tieto peniaze získala vláda na úkor ľudí,“ zdôraznil s tým, že zvýšenie DPH z 19 na 20 percent bolo daňou za grécke deficity prvej vlády Roberta Fica. „Išlo o dočasné zvýšenie DPH, za ktoré nesie vinu prvá vláda Fica. Fico v opozícii navrhoval zníženie DPH na 19 percent, ale keď sa dostal do vlády, na svoje návrhy zabudol,“ dodal

    Parlament má dnes začať rokovať o návrhu novely zákony o DPH. Očakáva sa, že pozmeňujúcim návrhom k novele má vládny Smer znížiť DPH na vybrané potraviny z 20 na 10 percent. Zníženie DPH na vybrané potraviny je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý obsahuje 15 opatrení. Sociálny balík prijal snem Smeru-SD.

    KDH podľa podpredsedu strany Pavla Zajaca podporí viaceré návrhy sociálneho balíčka Smeru, ale bude ich chcieť aj vylepšiť. „Také isté návrhy sme totiž už predkladali. Jedným z takých opatrení je napríklad nižšia DPH na základné potraviny,“ povedal Zajac. KDH chce rozšírenie zníženia DPH na zdravé potraviny, ovocie, zeleninu, chlieb, mlieko, maslo, mäso a ryby. Za zdravé potraviny považuje tie, ktoré sú v nespracovanom stave.

    Poslanec NR SR Marián Radošovský zdôraznil, že pozmeňujúci návrh KDH k zníženej sadzbe na potraviny je návrhom pre zdravý rast občanov. „Ovocie a zelenina, mäso a ryby sú súčasťou zdravej stravy,“ povedal.

    - Reklama -