Kaczyński sa pripravuje na koniec Európskej únie. Poľsko tiahne na východ, obetuje aj Ukrajinu

    0
    Jaroslaw Kaczyňski (Autor: SITA)

    “Väčšina Poliakov Kaczyńského zmeny v orientácii krajiny, ktorá nás ťahá na východ, odmieta,“ povedal to v rozhovore pre Aktuálně.cz poľský novinár Aleksandr Kaczorowski.

    Novinár tvrdí, že mnoho Poliakov, priaznivcov súčasnej vlády Práva a spravodlivosti nevynímajúc, nerozumie, čo sa v krajine vlastne odohráva. „V skutočnosti sme ale svedkami poľskej národnej konzervatívnej revolúcie, ktorú predseda strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński pred voľbami nikomu verejne nesľuboval. V praxi ju teraz však bez servítky uskutočňuje,“ vyjadril sa Kaczorowski.

    Udalosti v Poľsku podľa neho vedú k rezignácii na liberálnu demokraciu, presne tak, ako to vníma maďarský premiér Viktor Orbán. Strana Právo a spravodlivosť nevyhrala voľby preto, lebo sľubovala radikálnu zmenu, ale preto, že sa voličom zdala racionálnou alternatívou voči Občianskej platforme, ktorá vládla v krajine predošlých osem rokov. „Takže najväčšie prekvapenie z toho, čo sa teraz v Poľsku deje, prežívajú podľa mňa práve voliči Práva a spravodlivosti,“ vysvetľuje novinár.

    Kaczyńského zmeny mnohí – aj voliči PiS – vraj odmietajú. Čo sa týka „zoštátnenia verejnoprávnych médií“, si podľa Kaczorowskeho kabinet skrátka dosadil ľudí, ktorí v nich budú držať stranícku líniu Práva a spravodlivosti. „A budú to robiť tým usilovnejšie, čím viac budú vláde pribúdať konflikty s poľskou verejnosťou. V tomto strete sa verejné médiá stanú vplyvným nástrojom vlády,“ uviedol.

    Počas vlády Občianskej platformy sa vzťahy Varšavy a Moskvy veľmi vyostrili. Poľsko sa navyše v posledných dvadsiatichpiatich rokoch výrazne exponovalo v podpore Ukrajiny. „Teraz ale všeličo napovedá, že sa postoj Poľska voči Moskve zmení. Padla by tým hlavná prekážka v pláne, aby Varšava hrala v stredoeurópskej aliancii hlavnú úlohu. Obávam sa, že pôjde aj o obrat na úkor Ukrajiny, ktorá nemá u poľských národných konzervatívcov – mierne povedané – veľa priateľov,“ vyjadril sa poľský novinár.

    Jaroslaw Kaczyński je podľa Kaczorowskeho veľmi pragmatický, v podstate až cynický politík, ktorý urobí všetko, aby dosiahol svoje ciele. „Strana Právo a spravodlivosť sa aj pre referendum v Británii či voľby vo Francúzsku pripravuje na možný scenár zmien v EÚ. Aby od nej nebolo závislé a zabezpečilo si zároveň bezpečnosť v podobe stálej prítomnosti armády USA v Poľsku. O čom sa pravdepodobne rozhodne tento rok na Varšavskom samite NATO. Lenže Moskva to bude akceptovať len vtedy, ak Poľsko obetuje Ukrajinu,“ uviedol.

    „Kaczyńského je potrebné brať veľmi vážne. V Poľsku pripravuje revolučnú zmenu. Nebavíme sa tu o nejakých bezvýznamných korektúrach novej poľskej vlády v jej politike. Právo a spravodlivosť sa skrátka a dobre pripravuje na koniec Európskej únie. Úniu títo ľudia vždy chápali ako nejakú ´maškarádu´, v ktorej išlo vždy len o záujmy tých najsilnejších. Preto Kaczyński hľadá spojencov u takých ľudí, ako je Viktor Orbán, Miloš Zeman, Václav Klaus či Robert Fico. Vidí v nich totiž hlavných spojencov pri vzniku ´stredoeurópskej alternatívy´,“ skonštatoval poľský novinár.

    Celý rozhovor TU.

    - Reklama -