KĽDR vypálila nad Japonské more dva projektily, tvrdí Južná Kórea

    0
    Štart medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 na neznámom mieste na severozápade v Severnej Kórei (Autor: TASR)

    Projektily boli vystrelené v pondelok popoludní (miestneho času) z oblastí neďaleko mesta Wonsan na východnom pobreží.

    Ďalšie podrobnosti vrátane typu projektilov, dĺžky letu a jeho výšky neboli okamžite k dispozícii.

    JCS ubezpečil, že juhokórejská “armáda monitoruje situáciu” a je v pohotovosti.

    AFP pripomenula, že je to prvá takáto vojenská akcia od 28. novembra 2019 a súčasne aj prvá odvtedy, ako KĽDR na začiatku tohto roku varovala pred svojou “novou strategickou zbraňou”.

    Severokórejský vodca Kim Čong-un totiž vo svojom novoročnom posolstve avizoval, že plánuje čoskoro predstaviť novú “strategickú zbraň”.

    Odborníci tvrdia, že ňou môže byť pokročilý typ medzikontinentálnej balistickej rakety alebo z ponorky odpálená balistická raketa.  

    Kim vo svojom prejave oznámil aj to, že Severná Kórea ukončila pozastavenie testov jadrových zbraní a medzikontinentálnych balistických rakiet.

    Neuviedol však, či s týmito testmi začnú opäť. Politológovia to interpretovali ako snahu KĽDR zostať otvorená možným rokovaniam so Západom.

    Testy zbraní, ktoré KĽDR v nedávnej minulosti uskutočnila, boli vnímané ako pokus vyvinúť tlak na USA, aby urobili ústupky v súvislosti s uviaznutými rokovaniami o severokórejskom jadrovom programe.

    - Reklama -