KĽDR testovala ďalšiu medzikontinentálnu raketu. Táto by už mohla zasiahnúť aj nás, alarmuje americký expert

    0
    Raketové silo. (Autor: Titan missile mUseum)

    “Vyhodnotili sme, že išlo o medzikontinentálnu balistickú strelu, ako sa predpokladalo,” uviedol hovorca amerického rezortu obrany Jeff Davis, ktorého cituje agentúra AP. Strela bola vypustená na veľmi vysokú trajektóriu, čo obmedzilo diaľku, ktorú prekonala, pričom pristála západne od japonského ostrova Hokkaido.

    Japonský premiér Šinzó Abe to označil za “vážne a skutočné ohrozenie” bezpečnosti svojej krajiny. Severokórejský vývoj ICBM je veľkým krokom vpred v úsilí o nadobudnutie striel s dlhým doletom schopných niesť jadrové hlavice, ktoré by mohli zasiahnuť i územie Spojených štátov.

    Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga spresnil, že strela, ktorú vypustili o 23.41 h miestneho času (17.41 h SELČ) z provincie Čagang na severe krajiny, letela približne 45 minút, čo je o päť minút viac než predchádzajúca ICBM, ktorú Pchjongjang vypustil začiatkom mesiaca.

    Abe v reakcii na balistickú skúšku vyhlásil, že Japonsko bude úzko spolupracovať s USA, Južnou Kóreou a ďalšími spojeneckými štátmi na vyvíjaní nátlaku na KĽDR, aby zastavila svoj program balistických striel.

    Podľa hlavného štábu juhokórejského armády predmetná strela dosiahla odhadovanú výšku 3700 kilometrov nad Zemou, následne pristála na zhruba 1000 kilometrov vzdialenej lokalite. Zdá sa, že predstavuje technologicky pokročilejšiu verziu ICBM, ktorú KĽDR otestovala 4. júla, tvrdí Soul.

    Expert na raketové systémy Jeffrey Lewis z Middlebury Institute of International Studies at Monterey (MIIS) vo Vermonte tvrdí, že predbežné údaje získané z testu poukazujú na raketu s doletom približne 10.000 kilometrov, čo by stačilo na zasiahnutie cieľov ležiacich hlboko vo vnútrozemí USA.

    Obe skúšky sa vzťahujú na ICBM s názvom Hwasong-14. Pentagón podľa denníka The Washington Post varuje, že pri takomto vývoji by mohol Pchjongjang vyzbrojiť svoje medzikontinentálne strely jadrovými hlavicami do jedného roka.

    - Reklama -