KĽDR po viac ako roku prepustila amerického študenta. Už niekoľko mesiacov je v kóme, tvrdia rodičia

    0
    Americký študent Otto Warmbier (Autor: SITA)

    “Na pokyn prezidenta (Donalda Trumpa) ministerstvo zahraničných vecí zaistilo prepustenie Otta Warmbiera zo Severnej Kórey,” uviedol Tillerson. “Pán Warmbier je na ceste do USA, kde sa znova stretne so svojou rodinou,” dodal v krátkom oznámení s tým, že jeho rezort naďalej vedie s Pchjongjangom rozhovory o ďalších troch Američanoch zadržiavaných v KĽDR.

    Oznámenie prišlo v čase, keď je na opätovnej návšteve Severnej Kórey bývalý hviezdny americký basketbalista Dennis Rodman. Ten síce vyhlásil, že neplánuje hovoriť o zadržaných Američanoch, súčasne však vyjadril presvedčenie, že prezident USA Trump bude spokojný s jeho cestou. “Verím, že dosiahneme niečo, čo potrebujeme,” povedal pre agentúru AP.

    Warmbiera (22), študenta Virgínskej univerzity z predmestia Cincinnati, zadržali v komunistickej krajine v januári 2016 za údajný pokus o krádež propagandistického plagátu. Najvyšší súd KĽDR ho na jednohodinovom procese odsúdil v marci 2016 na 15 rokov odňatia slobody zahŕňajúceho nútené práce.

    Vláda Spojených štátov tento verdikt odsúdila a obvinila Severnú Kóreu s využívania takýchto zadržaných amerických občanov na politické ciele.

    Pchjongjang pravidelne obviňuje Washington a Soul z toho, že do izolovanej krajiny vysielajú špiónov, aby zvrhli jej režim a umožnili juhokórejskej vláde ujať sa moci nad celým Kórejským polostrovom.

    V minulosti už KĽDR opakovane čakala s prepustením Američanov, pokým do krajiny osobne nepricestovali vysokopostavení predstavitelia USA – až po bývalého prezidenta Billa Clintona v roku 2009.

    Podľa rodičov je v kóme

    Americký občan Otto Warmbier, ktorého Severná Kórea prepustila z väzenia, je podľa vyjadrenia svojich rodičov už niekoľko mesiacov v kóme.

    Fred a Cindy Warmbierovci dnes agentúre AP povedali, že o stave svojho syna sa dozvedeli len pred týždňom. Otto je podľa ich informácií v bezvedomí už od marca minulého roka a dnes ho lekársky evakuujú do Spojených štátov.

    “Chceme, aby svet vedel, ako sme boli spoločne s naším synom zastrašovaní a ako brutálne s nami tento izolovaný režim (KĽDR) zaobchádzal,” povedali agentúre Warmbierovci. Prejavili však tiež veľkú radosť z toho, že sa ich syn opäť vracia do USA a “konečne bude s ľuďmi, ktorí ho milujú”.

    Otta Warmbiera (22), študenta Virgínskej univerzity z predmestia Cincinnati, zadržali v komunistickej krajine v januári 2016 za údajný pokus o krádež propagandistického plagátu. Najvyšší súd KĽDR ho po jednohodinovom procese odsúdil v marci 2016 na 15 rokov odňatia slobody zahŕňajúceho nútené práce.

    Vláda Spojených štátov tento verdikt odsúdila a obvinila Severnú Kóreu z využívania zadržaných amerických občanov na politické ciele.

    - Reklama -