KDH urobí všetko pre to, aby sa skončila politika korupcie a nenávisti, aby tandem Široký – Fico ukončil svoje vládnutie. Figeľ sa poriadne rozohnil na premiéra

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    „Útočí na nespokojných učiteľov, zdravotné sestry a dokonca aj biskupov,“ upozornil Figeľ. Podľa neho KDH má pripravené konkrétne kroky na štyri roky, má odborníkov a má odvahu dať Slovensko do poriadku, aby bolo viac spravodlivosti a skutočného rozvoja. „Je čas na pozitívnu zmenu a na víťazstvo zodpovednosti. KDH urobí všetko pre to, aby sa 5. marca skončila politika korupcie a nenávisti, aby tandem Široký – Fico ukončil svoje vládnutie,“ vyhlásil Figeľ.

    KDH podľa Figeľa stálo vždy na strane ľudskej dôstojnosti, práva a demokracie. „Rástli sme v zápase s komunistickou mocou, ktorej súčasťou bol aj Robert Fico; neuhli sme v konflikte s Mečiarom, ktorého si neskoršie Robert Fico vybral spolu s Jánom Slotom za koaličného partnera. A neuhneme ani v zápase o spravodlivosť dnes, keď obhajujeme oprávnené záujmy slabších – živnostníkov v kauze Váhostav, protestujúcich učiteľov a zdravotné sestry,“ zdôraznil Figeľ s tým, že spravodlivosť je pre KDH viac ako vládne funkcie. Konštatoval, že pre rozhodnutia kresťanských demokratov sú spravodlivosť a zodpovedná solidarita cieľom, cestou a kritériom úsilia.

    Figeľ pripomenul, že KDH zachraňovalo stabilitu prvej koaličnej vlády, keď sa rozpadlo VPN. „KDH bolo pilierom širokej koalície za prvej Dzurindovej vlády, napriek odchodu neuspokojeného Roberta Fica z SDĽ. Keď začiatkom roka 2006 sa premiér Mikuláš Dzurinda rozhodol nenaplniť programové vyhlásenie vlády vo veci zmluvy o práve na výhradu vo svedomí, KDH sa s tým nezmierilo a zvolilo radšej odchod z vlády a z vedenia parlamentu. Nedržali sme sa funkcií, ale žiadali sme splnenie dohody pri vytvorení vlády. Bol to principiálny postoj pri nemateriálnej záležitosti, posilňujúcej slobodu každého človeka,“ zdôraznil. Aj v ostatnej koalícii premiérky Ivety Radičovej bolo podľa Figeľa KDH stabilizujúcou súčasťou. „Niesli sme zodpovednosť za náročné rezorty vnútra, dopravy a zdravotníctva. A presadili sme zrušenie veľa opatrení, ktoré Smer prijal alebo pripravil, napríklad predražené PPP diaľničné kšefty,“ dodal.

    KDH má podľa premiéra Roberta Fica v DNA rozbíjanie vlády. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, KDH rozbilo každú vládu. „To je riziko, s ktorým musíte rátať, že ak KDH podáte ruku, musíte rátať s tým, že vám ujdú z vlády. Oni to majú v DNA. Ak majú v DNA rozbíjanie vlády a idete s nimi do vlády, musíte rátať, že to DNA sa niekedy vyplaví na povrch,“ vyhlásil Fico. Podľa neho je dnes veľmi zlé, ak sa politici vyhradzujú, že o niečo nestoja. „Keby som začal mať výhrady, že s týmto nie, lebo sa mi nepáči, kam sa dostaneme. Ľudia vo voľbách rozhodnú. Sadneme si, porozprávame sa,“ povedal s tým, že sú v politike aj pošahanci, s ktorými nechce mať Smer-SD nič spoločné.

    - Reklama -