KDH pre vraždu novinára vyvesilo čiernu vlajku. Štefanec chce tému otvoriť v EP

    0
    Líder KDH Alojz Hlina (Autor: TASR)

     “Celá Európa je otrasená vraždou slovenského novinára a jeho priateľky. Budem navrhovať, aby osobitný bod nášho plenárneho zasadnutia bol venovaný tejto vražde. Musíme o tom hovoriť aj na európskej pôde. Na Slovensku si musíme chrániť spoločné hodnoty a spoločnú bezpečnosť ľudí,” vyhlásil Štefanec.

    Predseda KDH Alojz Hlina je zhrozený z toho, čo sa stalo. “Kam sme sa to vrátili? Z toho, čo sme počuli, to bola poprava a z toho ide hrôza. KDH je pripravené sa zúčastniť akcií, činností, ktoré budú viesť k tomu, aby polícia bola políciou, spravodlivosť spravodlivosťou, právny štát právnym štátom,” zdôraznil. Podľa podpredsedu Pavla Zajaca sa zdá, že Slovensko je mafiánsky štát. 

    Z vraždy novinára je zhrozená aj mimoparlamentná strana SPOLU – občianska demokracia. Rodinám a kolegom vyjadruje úprimnú sústrasť. “Sme zhrození a veríme, že tento trestný čin orgány v trestnom konaní čo najrýchlejšie objasnia a vinníkov stihne spravodlivý trest,” uviedla strana vo svojom stanovisku.

    Úprimnú sústrasť vyjadruje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Zdôrazňuje, že ak majú reportéri žiť v strachu, je to koniec demokracie. Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky je podľa PS nielen obrovskou ľudskou tragédiou, ale aj útokom na slobodu médií a právny štát na Slovensku. 

    “Ak sa potvrdí, že Kuciakova smrť súvisí s jeho investigatívnou prácou na daňových podvodoch, je to návrat do praktík mafiánskeho štátu deväťdesiatych rokov,” uviedol šéf progresívcov Ivan Štefunko. Všetky demokratické strany sa podľa jeho slov musia postaviť na obranu novinárov a žiadať okamžité a dôsledné vyšetrenie Kuciakovej smrti.

    Progresívne Slovensko očakáva pre vraždu novinára mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Vražda novinára je podľa Štefunka dôvod na odstúpenie. “Bezpečnosť a sloboda novinárov je kľúčovou zložkou liberálnej demokracie. Ak majú reportéri žiť v strachu o svoj život, keď píšu o citlivých kauzách, je to koniec demokracie a právneho štátu na Slovensku,” povedal Štefunko.

    Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

    - Reklama -